Senzacionalni Mikula i njegovi Nadničari dolaze u Sarajevo

U sklopu turneje Ako nemaš para onda Sajonara, na veliko zadovoljstvo sarajevskoj publici predstaviti će svoj izuzetan zvuk i djelo jedinstveni Mikula i njegov bend. Petak, 7. decembra rezervišite za najbolji dernek u Sarajevu, zakazan na adresi Underground Cluba. Nakon Sarajeva, već u subotu, 8. decembra, Mikula će se predstaviti i Zenici, na adresi Cluba Zona Zenica.

 

U muzičkom smislu, Mikulin se rad teško može svrstati u neku žanrovsku ladicu. Pjesme se protežu od bluesa 9. april blues , Solo drinker preko reggae zvuka u Sirova zemlja i Zimski reggae i rokerskih rifova u Ako boga znate pa sve do bossa nove i smooth jazza u Nagrada za svitanje i stingovski obojene Neka bude po tvom.

 

Mikulu na nastupima prati četvoročlani bend Nadničari, a on sam pored glavnog vokala u nekim pjesmama svira i gitaru. Mikula šaljivim tekstovima odslikava vrijeme i surovu svakodnevnicu koju živimo. Ti tekstovi publiku nasmijavaju, ali jako često i potaknu na razmišljanje. U izrazu koristi krajiški naglasak, donekle i karikiran, a tako i fraze i izreke koje dolaze iz naroda. Njima se nekad na jednostavan način objasne i najkompleksnije misli, ističe ovaj umjetnik. Iako se radi o krajiškom dijalektu, tekstovi su razumljivi svim slušaocima, kako u Sarajevu tako i u Beogradu, Zagrebu. Izdao je jedan studijski album Sloboda i druge bajke (Power music 2015), dok je drugi u pripremi kao i Live album.

 

Mikula je podijelio i nekoliko riječi o pjesmi Emily koja je prošle sedmice, tačnije 24. novembra imala premijeru spota: Stiže zima bejbi a mi još drva nismo spremili, kaže on svojoj dragoj, a ona godišnja doba razlikuje po kolekcijama jesen- zima, proljeće- ljeto. Ko je tu sanjao topli dom, ko je obećavao kule i gradove, gdje je nestala ljubav i da li je ikad i postojala? Kolika je plata? Kolika je rata? Koliko je voda, struja…?

 

Iza aranžmana i produkcije stoje Bojan Mikulić i Dinko Kulenović, dok spot potpisuje Herdin Rakanović.

 

 

Bojan Mikulić Mikula rođen je u Banjoj Luci 1973. godine, a odrastao je u selu Nožičko, kod Srpca. Živio je u Minhenu, te studirao na Odsjeku za njemački jezik i književnost u Banjoj Luci. Danas živi i radi u Beogradu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Qahera, egipatska superjunakinja u borbi protiv nepravde