Sinoć zatvoren 11. Pravo Ljudski Film Festival

Sinoć je u sarajevskom kinu Meeting Point zatvoren 11. Pravo Ljudski Film Festival. Nakon 6 festivalskih dana, 90 filmova, i bezbroja neočekivanih i nevjerovatnih trenutaka proglašen je pobjednički film takmičarskog programa extra muros. Nagradu za najboljeg/novog/autora/icu fantastičnim videom primila je portugalska autorica Claudia Varejao za svoj film Ama-san.

 

https://www.instagram.com/p/BM0unvthZd1/

 

Termin Ama-san odnosi se na žene mora, odnosno žene koje u Japanu već 2000 godina roneći na dah love bisere i morske plodove. Film, u riječima autorice u svom govoru na dodjeli nagrade, kroz sve je prvenstveno priča o vremenu – vremenu potrebnom da se napravi film, zaroni do dna oceana, nastane biser ili napravi bilo šta.

 

U izjavi žirija stoji da je Festivalski žiri glavnog programa sa velikim užitkom pregledao je sve žive, ekspresivne filmove savremenih autora programa extra muros.

 

Kroz sve ove filmove, svaki sa svojim različitm stilom i senzibilitetom, naročito nas se dojmio način na koji nam je jedna autorica dozvolila da provedemo vrijeme sa posebnom zajednicom žena: kao udaljeni promatrači, opet se približavamo njihovom životu i radu, te intimnoj koreografiji njihovih tijela i pokreta – kroz posvećeni, pažljivu kameru i montažu autorice.

 

Extra muros nagradu ove godine Pravo Ljudski Film Festival dodjeljuje u formi umjetničkog djela Vlasništvo praznine BH autora Jusufa Hadžifejzovića. Nagrada se i na 11. izdanju dodjeljuje u saradnji sa galerijom Duplex 100m2.

 

11-pljff_day-6_vanja-cerimagic-08

 

Za najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film proglašen je Ja mogu da govorim bh. autora Mirze Skenderagića. Prema ocjeni žirija za mlade, film je na njih ostavio snažan emocionalni utisak, a režiser nas je uspjesno povezao sa temom filma i životom likova. Posebni spomen žiri je odlučio dati filmu Švedska teorija ljubavi autora Erika Gandinija zato što je pogodio svojom temom zapadnjačkog života i individualizma.

 

Pravo Ljudski Film Festival je događaj koji se nikada službeno ne otvara – a zatvara se samo da bi označio podjelu između svih elemenata koje jedno izdanje čine samoživim, osjetljivim mjestom za skupljanje i razmjenu. Festival se u 12. izdanju nastavlja sa novom postavkom, te neizbježno, novim filmovima spremnim za novu zimu i još jedan krug oko sunca. Jedna stvar je sigurna – u Sarajevu, Pravo Ljudski Film Festival je već preko jednu deceniju postao dom suvremenih autora i autorica, a sami ti suvremeni autori i autorice su oni koji ga čine, svake godine, neuporedivim iskustvom na filmskom platnu.

 

12. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 8. do 13. novembra 2017. godine.

foto_Vanja Čerimagić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Grace Jones – Vječna inspiracija