Snøhetta predstavlja prvi evropski podvodni restoran u Norveškoj

Under, evropski prvi podvodni restoran smješten je u netaknutim vodama na jugu Norveške. Zrak je svjež, a more i nebo azurno plave boje, razdijeljene samo fragmentiranim fjordovima. Restoran iz ptičje perspektive izgleda poput kakvog odbačenog kontejnera koje uranja u more na obalama Spangereida, no unutrašnjost skriva zapanjujuće mjesto za 100 gostiju.

 

under-by-snohetta-8

 

Projekt bez presedana potpisuje slavni norveški arhitektonski studio Snøhetta, ljudi koji su radili i 10 miliona dolara vrijednu novu kuhinju restorana French Laundry Thomasa Kellera (i norvešku Operu i novu Aleksandrijsku biblioteku).

 

Struktura potopljena pet i pol metara ispod nivoa mora pažljivo je projektirana kako bi odoljela šokovima ekstremnog morskog okoliša. Ojačana, konveksna betonska školjka i akrilni prozori debljine tri metra minimiziraju obalni utjecaj.

 

under-by-snohetta-2

 

Stepenicama se spuštate do restorana gdje se prostire deset metara veliki panoramski prozor sa spektakularnim pogledom na okean i sva njegova iznenađenja. Betonska struktura restorana otvorena je širokim panoramskim prozorom dizajniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejzaža. Dugačak 13 metara, pet metara pod morem, restoran prima stotinjak gostiju. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućavaju će normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uslovima.

 

under-by-snohetta-4

 

Chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen pobrinuo se za jelovnik, pa dođite pripremljeni, s otvorenim umom i praznim želucem, chef je uspio isklesati vlastitu gastronomsku utopiju i naoružan je s dvije Michelinove zvijezde da to dokažu. Gosti mogu uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača.

 

under-by-snohetta-7

 

Izvan radnog vremena, brod ima istraživački centar za biologiju mora, gdje stručni timovi prikupljaju podatke kako bi potaknuli razvoj podzemnog plana Majke Prirode da napreduje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Midnight Walk