Snøhetta predstavlja prvi evropski podvodni restoran u Norveškoj

Under, evropski prvi podvodni restoran smješten je u netaknutim vodama na jugu Norveške. Zrak je svjež, a more i nebo azurno plave boje, razdijeljene samo fragmentiranim fjordovima. Restoran iz ptičje perspektive izgleda poput kakvog odbačenog kontejnera koje uranja u more na obalama Spangereida, no unutrašnjost skriva zapanjujuće mjesto za 100 gostiju.

 

under-by-snohetta-8

 

Projekt bez presedana potpisuje slavni norveški arhitektonski studio Snøhetta, ljudi koji su radili i 10 miliona dolara vrijednu novu kuhinju restorana French Laundry Thomasa Kellera (i norvešku Operu i novu Aleksandrijsku biblioteku).

 

Struktura potopljena pet i pol metara ispod nivoa mora pažljivo je projektirana kako bi odoljela šokovima ekstremnog morskog okoliša. Ojačana, konveksna betonska školjka i akrilni prozori debljine tri metra minimiziraju obalni utjecaj.

 

under-by-snohetta-2

 

Stepenicama se spuštate do restorana gdje se prostire deset metara veliki panoramski prozor sa spektakularnim pogledom na okean i sva njegova iznenađenja. Betonska struktura restorana otvorena je širokim panoramskim prozorom dizajniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejzaža. Dugačak 13 metara, pet metara pod morem, restoran prima stotinjak gostiju. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućavaju će normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uslovima.

 

under-by-snohetta-4

 

Chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen pobrinuo se za jelovnik, pa dođite pripremljeni, s otvorenim umom i praznim želucem, chef je uspio isklesati vlastitu gastronomsku utopiju i naoružan je s dvije Michelinove zvijezde da to dokažu. Gosti mogu uživati u obroku s 18 sljedova, čija su baza morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača.

 

under-by-snohetta-7

 

Izvan radnog vremena, brod ima istraživački centar za biologiju mora, gdje stručni timovi prikupljaju podatke kako bi potaknuli razvoj podzemnog plana Majke Prirode da napreduje.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
12 historijskih barova koje bi svaki ljubitelj knjiga trebao posjetiti