Šoljica zdravlja za dobro jutro

Čaj je uz vodu jedno od najčešće upotrebljavanih pića. Zbog svog ljekovitog svojstva posebno se izdvaja crni čaj. U kineskoj kulturi poznat je i kao „grimizni“, a kod nas je najpoznatiji kao „indijski“.

 

Crni, bijeli i zeleni čaj potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. O tome koji će od listova ove biljke odlučuje proizvođač čaja primjenom različite vrste obrade.

 

 

 

Djeluje stimulirajuće i krijepi organizam

 

Istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju crni čaj, smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Dobar je i za snižavanje razine kolesterola, te djeluje stimulirajuće i krijepi organizam. Japanski naučnici vjeruju kako pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi, te smanjuje pospanost i umor pa ga neki konzumiraju umjesto kafe. Jedna šoljica sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kafe.

 

caj1

 

 

Kako napraviti šoljicu dobrog crnog čaja?

Čajnu kašiku crnog čaja u listićima ili filter vrećicu prelijte s dva decilitra vrele vode. Zatim poklopite šoljicu i pričekajte dvije do pet minuta. Ako ste stavili listiće, procijedite. Za potpuni okus, temperatura vode ne bi smjela biti viša od 80 stupnjeva Celzija. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka, te šećer, po mogućnosti smeđu. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom!

 

CAJ_2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
12 razloga zašto je zeleni čaj dobar