Šoljica zdravlja za dobro jutro

Čaj je uz vodu jedno od najčešće upotrebljavanih pića. Zbog svog ljekovitog svojstva posebno se izdvaja crni čaj. U kineskoj kulturi poznat je i kao „grimizni“, a kod nas je najpoznatiji kao „indijski“.

 

Crni, bijeli i zeleni čaj potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. O tome koji će od listova ove biljke odlučuje proizvođač čaja primjenom različite vrste obrade.

 

 

 

Djeluje stimulirajuće i krijepi organizam

 

Istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju crni čaj, smanjuju rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Dobar je i za snižavanje razine kolesterola, te djeluje stimulirajuće i krijepi organizam. Japanski naučnici vjeruju kako pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi, te smanjuje pospanost i umor pa ga neki konzumiraju umjesto kafe. Jedna šoljica sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kafe.

 

caj1

 

 

Kako napraviti šoljicu dobrog crnog čaja?

Čajnu kašiku crnog čaja u listićima ili filter vrećicu prelijte s dva decilitra vrele vode. Zatim poklopite šoljicu i pričekajte dvije do pet minuta. Ako ste stavili listiće, procijedite. Za potpuni okus, temperatura vode ne bi smjela biti viša od 80 stupnjeva Celzija. Iako je ukusan i bez dodataka, u crni čaj možete dodati kapljicu-dvije mlijeka, te šećer, po mogućnosti smeđu. Ovo je jedan od onih čajeva koji se u pravilu ne piju s limunom i medom!

 

CAJ_2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Brinete li o svojim zglobovima?