Sophia, sretan rođendan!

Slavna glumica, mediteranske ljepote koja ne blijedi, očarava muški pol već više od šezdeset godina. Proglašena nebrojeno puta najljepšom ženom Italije, uprkos činjenici da polako, ali sigurno ulazi u osmu deceniju života, slomila je mnoga srca, ali do kraja ostala vijerna svom suprugu. Ona je Sophia Loren, jedna jedina i neponovljiva dama filmske scene.

 

Na današnji dan 1934.godine, u italijanskoj prijestonici došla je na svijet Sophia Villani Scicolone. Sophia odrasta u predgrađu Napolja gdje se preselila sa majkom i sestrom za vrijeme Drugog svjetskog rata nakon što ih je napustio otac. Porodica Scicolone živi skromno, ali sretno. Sophia vrlo rano počinje zarađivati zahvaljujući svojoj upadljivoj i upečatljivoj ljepoti. Pojavljuje se u foto – romanima i reklamama, a kasnije, nakon učestvovanja u izboru za Miss Italije, i prvim, manjim, epizodnim ulogama pod pseudonimom Sophia Lazzaro.

 

sofia

 

 

Presudan trenutak u karijeri Sophije je susret sa filmskim producentom Carlom Pontijem 1952., čovjekom koji će je, ne samo lansiriti u vasionu uspjeha, već i osvojiti njeno srce. Zahvaljujući njemu dobija ugovor na sedam godina i uloge u prestižnim filmskim ostvarenjima među kojima je i La Favorita, za čiju relazaciju uzima umjetničko prezime Loren, po kojem je danas poznata širom svijeta.

 

Carlo Ponti, za koga se udavala čak dva puta, bio je jedini čovjek njenog života. Upoznali su se kada je njoj bilo samo 15, a njemu 37 godina. Velika razlika u godinama, u ono doba, smatrana je preprekom, ali i skandalom, jer je producent u to vrijeme već bio oženjen, a razvod nije bio zakonom dozvoljen. Nakon sedam godina ljubavi, ipak stupaju u ilegalan brak koji će ubrzo biti poništen jer su rizikovali da budu optuženi za bigamiju. Preselili su se u Francusku, gde je Carlo konačno, nakon što je dobio državljanstvo, dobio dugo očekivani razvod. Vjenčali su se po drugi put 1966. Plod njihove velike ljubavi su sinovi Edoardo i Carlo Jr.

 

Sophia_Lore

 

Tokom karijere duge šest decenija postala je miljenica ne samo domaće već i inostrane publike, koja sa puno entuzijazma pozdravljala svaku njenu ulogu. Kritiku je osvojila 1961. svojom savršenom interpretacijom u filmu La Ciocciara režisera De Sicae koji će joj donijeti čak 22 međunarodne nagrade, uključujući i Oskara za glavnu žensku ulogu. Sophia je imala tu čast da bude prva Italijanka koja je dobila ovu prestižnu nagradu, i to za interpretaciju koja nije na engleskom jeziku.

 

Poslije La Ciocciare postala sam prava glumica, prije nje sam bila samo izvođač, izjavila je jednom prilikom.

 

sophia-loren-feet-2

 

 

Među poznatim ostvarenjima kojima je Lorenova pokazala ne samo svoju ljepotu već i umijeće, su i Arabeske, film u kojem joj je partner Gregory Peck i Grofica iz Hong Konga, režisersko ostvarenje Charlija Chaplina sa Marlonom Brandom sa kojim se, kako kažu, nije baš najbolje slagala tokom snimanja.

 

Snimila je i jedan mjuzikl Man of La Mancha. Među posljednjim Sophijinim ulogama je ona u filmu Među strancima, njenog sina Edoarda Pontija, premijerno prikazanom na Filmskom Festivalu u Veneciji 2002. Bio je to ujedno prvi put poslije dvadeset godina da se glumica pojavila na ovoj manifestaciji.

 

Loren-Sophia_17

 

 

Sophia je veći dio svog života posvetila glumi, njenoj velikoj strasti, ali i ljubavi koju je pronašla u čovjeku koji je bio njen oslonac sve do svoje smrti 2007. godine.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nejra Latić-Hulusić & Sabrina Begović-Ćorić: Želimo ispričati priče o uspješnim i jakim ženama