Sretan Međunarodni dan čokolade!

Danas je Međunarodni dan čokolade i ako se pitate kako treba proslaviti ovaj dan, odgovor je – samo na jedan način – jedući je!

 

Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu. Visoko razvijena civilizacija Maja u aprilu priređivala je slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tokom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. U Meksiku su potvrđena slična slavlja.

 

Sa svojih putovanja po Južnoj Americi Kristofor Kolumbo donio je na španski dvor i sjeme kakaovca, ali nije pobudilo nikakvo zanimanje. Tek će španski konkvistador Hernán Cortés kad krene u osvajanje Južne Amerike i uništavanje tamošnjih civilizacija probati Xocolatl, toplu kakaovu tekućinu koju mu je ponudio astečki vladar Montezuma u golemim zlatnim peharima.

 

Asteci su čokoladni napitak pili zagrijan i bez trunke slatkoće, ali su dodavali začine poput vanilije i čilija, a tek će Evropljani od čokolade napraviti slatkiš. Španski redovnici su prvi u Evropi pripremali čokoladu, još uvijek tekuću, počeli su dodavati šećer i cimet, ali tajnu nisu mogli dugo skrivati.

 

Čokolada kakvu poznajemo danas je zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Englezi (Joseph Fry) su 1847. godine otkrili kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem, te je takva nova čokolada postala ubrzo omiljena i bila je to prva čokolada za jelo. Švicarac Daniel Peter je eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u čokoladi i uspio je proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. godine. Dalje su Švicarci usavršavali proizvodnju čokolade i godine 1879. Rudolf Lindt (Lindt je danas jedna od najpoznatijih tvornica čokolade) napravio je čokoladu koja se topila u ustima poznata i po nazivu chocolat fondant.

 

Međunarodnim danom čokolade proglašen je 13. septembar. Prvo je to bio dan samo rezervisan za poslastičare, međutim, vremenom je postao i praznik food blogera. Na današnji dan, food blogeri širom svijeta objavljuju na blogovima omiljene poslastice čiji je glavni sastojak čokolada!

 

Čokolada utiče na oslobađanje endorfina, hormona sreće, pa je zato omiljena. Osim toga ona ima i brojne zdravstvene beneficije, neutrališe slobodne radikale, smanjuje pritisak, reguliše nivo šećera u krvi.

 

Danas slobodno uživajte – jedite je, popijte šolju tople čokolade, pojedite sladoled od čokolade ili veliki komad čokoladne torte…

 

Sretan vam Dan čokolade!

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zavirite na FBL snimanje sa glumcima i glumicama iz predstave ŽIVOTINJSKA FARMA