Šta zapravo znači dijeta?

piše
Sanela Terzo / IFBB athlete, profesionalna fitness i aerobic trenerica

Pod pojmovom dijeta u našem društvu obično se podrazumjeva smanjenje obroka i izgladnjivanje. Dijeta je zapravo određeni režim ishrane kojim se želi postići neki cilj, tj. pod tim se podrazumijeva program ishrane zasnovan na cilju, potrebama i obavezama koje se moraju ispuniti, pa tako npr. u bodybuildingu postoje dijete za masu i dijete za definiciji.

Mi ćemo radije reći zdrava ishrana umjesto dijeta. Zdrav način ishrane kao oblik programa ishrane može se smatrati dijetalnim programom. Pod njim podrazumjevamo prilagođenu ishranu pojedincu kome ćemo popraviti, ili održati zdravo stanje organizma.

Pod dijetom se nikako ne podrazumijeva reduciranje obroka ili ZAMJENA OBROKA ODREĐENIM SHAKEOVIMA. Pod dijetom se ne podrazumijeva prestanak konzumiranja hrane nakon 18:00 ili 20:00 sati. Dan traje 24 sata i organizam traži hranu 24 sata.

 

dijeta (2)

Dijeta ne smije isključivati, ukoliko to zdravljem nije uslovljeno, mnogo namirnica određene grupe npr. žitarice, meso ili povrće i voće i sl. Dijetom ne smijemo uzrokovati hipoglikemiju, ne smijemo reducirati unos aminokiselina u organizam. Dijeta se ne smije zasnivati samo na povrću ili isključivo samo na voću. Dijeta ne smije reducirati izbor namirnica na samo jednu vrstu na dan. Dijeta ne može trajati tri dana ili tri sata, a izgladnjivanjem ne bismo smjeli gubiti više od 1kg sedmično, što je neki razumni maksimum.

Na pravilan način i u pravilnim vremenskim intervalima potrebno je nahraniti tijelo i potrebnim nutritijentima za njegovo zdravo funkcionisanje. Ishrana traje 24 sata na dan. Doručak, ručak i večera, kao minimalan broj dnevnih obroka, ne moraju se posebno razlikovati u obliku i količini, dok u sastavu trebaju biti potpuno isti. Za tijelo je neophodno da unese minimalno do 20gr protein po obroku, 50-ak gr prostih ugljikohidrata, 30-70 gr složenih ugljikohidrata.

Vaše navike će vas u prvi mah odbiti od bilo kakve promjene u ishrani, međutim, pokušat ćemo naučiti nešto novo i pravilnim načinom ishrane probati promijeniti stare navike.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.