Street Arts Festival širi se Mostarom

U gradu na Neretvi, proteklih dana vlada posebna kreativna atmosfera za koju su zaslužni umjetnici 6. Street Arts festivala, čije je prva etapa počela u srijedu ovog sedmice.

 

Napuštena nekadašnja kasarna na Konaku, gdje se nalazi JU Građevinska škola,  počela je poprimati novi izgled. Mostarski umjetnik Damir Mumbašić kao i umjetnici iz Ljubljane Lo Milo i Squis oslikavaju murale na toj lokaciji, gdje se također održavaju izložbe u novonastaloj Galeriji Soba i popratni programi. Nekada napušten i zapušteni Konak lagano postaje transformiran umjetničkim intervencijama.

 

Otkako je prostor oko naše škole na Konaku uređen i odiše stvaralačkom energijom, počeli smo s profesoricom održavati praktične aktivnosti u sklopu nastave. Prije ovdje nismo provodilo toliko vremena iako je škola blizu, kazala je jedna od učenica Građevinske škole.

 

Na ulici su se također pojavile djevojke koje izvode performanse na svili. Umjetnica Nikolina Komljenović izvela je performans na svili u zraku u dvorištu Stare biblioteke. Članice ASPK Neretva također su iznenadile brojne prolaznike svojim akrobacijama koje će izvoditi tokom trajanja cijelog festivala.

 

street art 2017

 

Mlada Lana Aničić, koja se prošle godine po prvi put okušala u street artu, počela je oslikavati fasadu na Tekiji. Tu se nalazi Udruženja za pomoć starijim osobama Kuća otvorenog srca, koje će otvoriti svoja vrata umjetnicima tokom trajanja festivala.

 

Nekad najmlađi učesnik festivala Edin Behram, koji iz godine u godinu pokazuje sve više talenta,  oslikao je mural na Šehovini u blizini škole Mustafa Ejubović Šejh Jujo. Planira oslikati još jednu fasadu tokom festivala te predstaviti tipografijom svoj novi način izražaja. Učenici UWC Mostar u vodstvu profesora Vladimira Mićkovića ove godine oslikavaju svoj prvi mural u stadionu Kantarevac.

 

Ovaj festival daje vjetar u leđa mladim umjetnicima i prostor da se izraze i afirmiraju. Mi smo im na neki način oslonac i motivacija da nastave razvijati svoju kreativnost i rasti kao umjetnici. S druge strane umjetnici koji dolaze iz drugih gradova i zemalja su velika podrška za sami festival kao i  mostarsku likovnu scenu, istakla je Marina Đapić koja učestvuje u organizaciji festivala od njegovog osnivanja.

 

 

Ovo je tek početak cijele ovogodišnje priče. Naredne sedmice pristižu brojni učesnici i posjetioci iz cijeloga svijeta. Neke od lokacija koje će se oslikavati su  Zvjezdara kod tržnice, Škola Petra Bakule, Zalik,  i brojne druge lokacije. Grad će postati okupljalište stvaraoca iz čitavog svijeta, a najveći broj njih je iz Urugvaja i Argentine. Popratni program festivala upotpunit će izložbe u Galeriji Soba na Konaku.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Banksy u izolaciji: Moja supruga mrzi kad radim od kuće