Švedska plogging aktivnost za čišći grad

Oriflame kozmetika u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini organizuje akciju plogginga u utorak, 23. aprila, s početkom u 14:00 sati na Vilsonovom šetalištu pored mosta Ars Aevi. U akciju će se uključiti uposlenici Oriflame kompanije u BiH i Ambasade Švedske, uključujući Ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Andersa Hagelberga. Ova akcija se veže i uz Dan planete Zemlje, koji se zvanično obilježava 22. aprila.

 

Plogging uključuje trčanje, tj. džoging, uz prikupljanje smeća iz okoliša, tako da dok trčite usput čistite smeće i na taj način činite svijet ljepšim mjestom za sve nas. Sama riječ je kombinacija riječi jogging, i švedske riječi za prikupljanje plocka upp — tako smo dobili riječ “plogging.” Šveđani su ovu aktivnost već podigli na viši nivo osnivanjem brojnih plogging klubova širom zemlje, a plogging aktivnosti danas se organizuju širom svijeta.

 

[vimeo]https://vimeo.com/273525797[/vimeo]

 

Od samog osnivanja, Oriflame je imao ambiciju da bude prepoznat kao kompanija koja je odgovorna prema okruženju i koja prepoznaje svoje dužnosti kao uzoran korporativni građanin. Oriflame je odgovoran u svakom segmentu svog poslovanja, od uzimanja sirovina iz prirode i njihovog korištenja, kroz proizvodnju, logistiku, svoje konsultanate, upotrebu i završni ciklus ponovnog iskorištavanja utrošenih sirovina – ambalaže. Primjera radi, da bi smanjili uticaj svojih materijala za pakovanje, predstavili su svoju prvu biopolimersku ambalažu kao probnu u 2015. godini – što je biljna alternativa plastici. Kao dio zaštite vode od zagađenja, od 2014. godine proizvodi za piling sadrže prirodna zrnca (umjesto plastičnih mikrozrna). U 2016. godini nastavljeno je korištenje samo zrnaca prirodnog porijekla – kao što su masline, sjeme voća i silikon – u svim pilinzima. Kao pozitivan primjer navodi se i da od ukupnog otpada proizvedenog na proizvodnim lokacijama u Oriflameu 2016. godine, 96% je reciklirano ili spaljeno, čime se izbjegava slanje na deponiju.

 

Akciji Oriflamea pridružit će se i prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom – Ekopak. Tako će Ekopak za ovu priliku instalirati setove posuda za odlaganje ambalažnog otpada, opremiti trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada, te u saradnji s preduzećem „Papir servis“ osigurati prevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada.

 

Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću potaknuti širu javnost na slične aktivnosti i važnost očuvanja okoliša, što je u skladu sa Oriflame strasti prema održivosti i brizi za planetu na najsigurniji mogući način.

 

Pozivamo predstavnike medija i javnost da se pridruži ovoj akciji za čišću i ljepšu BiH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sa aplikacijom mus ARt uživajte u umjetničkim djelima iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu