SVI NAŠI ZMAJEVI: Prva samostalna izložba sportskih karikatura i ilustracija Zdravka Cvjetkovića

U nedjelju, 9. septembra, u 19:00 u Muzeju grada Zenica bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe SVI NAŠI ZMAJEVI, prve samostalne izložbe sportskih karikatura i ilustracija Zdravka Cvjetkovića.
Ulaz je slobodan!

 

Plakat_Svi nasi zmajevi

 

Karikature koje ćete imati priliku vidjeti u sklopu izložbe nastale su u proteklih 7 godina. Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012.

 

Nakon nekoliko skica i karikatura i odličnog odziva na društvenim mrežama, nastavio sam da prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije radim karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Mnogi portali i Facebook prijatelji su karikature dijelili online pa bi se one brzo proširile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno, ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica. U međuvremenu sam počeo da radim karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove. S obzirom na to da broj karikatura trenutno prelazi broj 50, logičan slijed je bio da radovi iz virtualnom svijeta pređu u materijalni. Veliko mi je zadovoljstvo da se moja prva samostalna izložba održava baš u mom rodnom gradu i da je tematski vezana za nešto što sam radio isključivo srcem (dobro, i rukama ). Nadam se da ćete uzivati u izložbi koliko sam ja uživao u crtanju, rekao nam je autor, Zdravko Cvjetković.

 

 

World Cup 2014 - BiH-Argentina
World Cup 2014 – BiH-Argentina
World Cup 2018 - Belgija-BiH
World Cup 2018 – Belgija-BiH

///

 

Zdravko Cvjetković je rođen 9.10.1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i zajedno sa suprugom Sabinom živi i radi u Sarajevu.

 

Damir Džumhur

Ivan Opačak
Ivan Opačak

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Tanja Đozo i Senada Pekarić-Muratović: Usudi se biti drugačiji!