SVI NAŠI ZMAJEVI: Prva samostalna izložba sportskih karikatura i ilustracija Zdravka Cvjetkovića

U nedjelju, 9. septembra, u 19:00 u Muzeju grada Zenica bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe SVI NAŠI ZMAJEVI, prve samostalne izložbe sportskih karikatura i ilustracija Zdravka Cvjetkovića.
Ulaz je slobodan!

 

Plakat_Svi nasi zmajevi

 

Karikature koje ćete imati priliku vidjeti u sklopu izložbe nastale su u proteklih 7 godina. Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012.

 

Nakon nekoliko skica i karikatura i odličnog odziva na društvenim mrežama, nastavio sam da prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije radim karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Mnogi portali i Facebook prijatelji su karikature dijelili online pa bi se one brzo proširile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno, ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica. U međuvremenu sam počeo da radim karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove. S obzirom na to da broj karikatura trenutno prelazi broj 50, logičan slijed je bio da radovi iz virtualnom svijeta pređu u materijalni. Veliko mi je zadovoljstvo da se moja prva samostalna izložba održava baš u mom rodnom gradu i da je tematski vezana za nešto što sam radio isključivo srcem (dobro, i rukama ). Nadam se da ćete uzivati u izložbi koliko sam ja uživao u crtanju, rekao nam je autor, Zdravko Cvjetković.

 

 

World Cup 2014 - BiH-Argentina
World Cup 2014 – BiH-Argentina
World Cup 2018 - Belgija-BiH
World Cup 2018 – Belgija-BiH

///

 

Zdravko Cvjetković je rođen 9.10.1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i zajedno sa suprugom Sabinom živi i radi u Sarajevu.

 

Damir Džumhur

Ivan Opačak
Ivan Opačak

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sophia Loren otkrila tajnu čuvene fotografije sa Jayne Mansfield