Svijet njujorških NEO burlesknih plesačica

Datum objave
03/09/2021

Neo burleska, vještina koja je počela doživljavati veliku popularnost 1990-ih sa zvijezdama kao što su Dita Von Tesse i The world famous BOB zaintrigirala je njujorškog fotografa Leland Bobbea da izradi seriju portreta burlesknih izvođačica u klubovima New Yorka.

Iako se pojam burleska pojavljuje već u 16. vijeku, varijanta koju poznajemo nastala je u 20. Dotjerani kostimi i satirične izvedbe, neka su od njenih obilježja, a devedesete donose oštrije izvedbe, gender bending i često politički podton. Ta stvarnost i odlučnost potakla je Lelanda da napravi ciklus nazvan jednostavno Neo-Burlesque.

– Burleska u New Yorku je izrazito orijentirana na umjetnost u izvođenju, suprotno tradicionalnom ‘zabavnom plesu’ burleske. Važnije je prenošenje poruke ili pričanje priče od pokazivanja savršenog tijela. Također, postoji i DIY aspekt neo burleske koji mi se izrazito sviđa. Koncept, glazba, kostimi… sve je na individualnom izvođaču, objasnio je Bobbe za The Huffington Post.

Nakon istraživanja zaključio je da su burleskne plesačice uvijek fotografirane tokom nastupa, iza pozornice ili kako poziraju u pin up izdanju te je odlučio napraviti seriju portreta s njima okrenutim direktno prema kameri. Na taj način potiskuje ples u drugi plan, a portretira izvođače/ice i njihove senzualne i provokativne kostime i osobnost.

 

Neo-Burlesque World Famous BOB

 

Neo-Burlesque1 Dottie Lux

 

Neo-Burlesque2Evil Hate Monkey

 

Neo-Burlesque3 Ms. Tickle

 

Neo-Burlesque4Cheekie Lane

 

Neo-Burlesque5 Perle Noir

 

Neo-Burlesque6 Nasty Canasta

 

Neo-Burlesque7 Little Brooklyn

 

Neo-Burlesque8 Madam Rosebud

 

Neo-Burlesque9 Tigger!

 

Neo-Burlesque10 Velocity Chyaldd

 

Neo-Burlesque11Boo Bess

 

voxfeminae.net

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
DIVERSITY UNITED: Radovi bh. umjetnice ŠEJLE KAMERIĆ na izložbi u Berlinu