foto_Dado Ruvić

Svjetski priznati britanski umjetnik GRAYSON PERRY otvara svoju izložbu u Banjoj Luci

British Council BiH najavljuje dolazak jednog od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika Graysona Perryja u Banja Luku koji će prisustvovati otvaranju svoje izložbe Taština malih razlika u četvrtak 7. septembra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

 

MSURS i British Council će ugostiti ovog svjetski priznatog umjetnika, dobitnika Tarnerove nagrade, u okviru turneje njegove izložbe Taština malih razlika po Zapadnom Balkanu koja uključuje Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Banja Luku i Tiranu. Umjetnik izlaže prvi put na ovim prostorima.

 

Posebnost izložbe u MSURS jeste činjenica da je ovo jedini grad u okviru balkanske turneje koji će umjetnik posjetiti, a osim prisustva na otvaranju izložbe, Grayson Perry će održati i predavanje u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor. Predavanje i otvaranje izložbe bit će otvoreni za javnost, a svi zainteresovani za predavanje svoj dolazak trebaju da potvrde na broj telefona 051 215 364 ili putem linka British Council.

 

Nakon velikog uspjeha Nove religije Damiana Hirsta, ovom izložbom British Council nastavlja saradnju sa muzejima u region kako bi predstavili najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekata unaprijedili muzejske prakse i pospiješili razmjenu iskustava naših i britanskih stručnjaka.

 

foto_Dado Ruvić
foto_Dado Ruvić

Izložba Taština malih razlika sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Ovom izložbom Grayson Perry istražuje vlastitu fascinaciju pitanjem ukusa i klase. Tapiserije su nastajale istovremeno s dokumentarnom serijom britanske televizije Kanal 4, S Grejsonom Perijem neukus ni slučajno / All in the Best Possible Taste with Grayson Perry, koja je nagrađena prestižnom nagradom BAFTA, koje će tokom trajanja izložbe biti emitovane i na RTRS.

 

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade za 2003. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

 

Izložba Taština malih razlika je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Council kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije Victoria Miro, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije Alix Partners.

 

foto_Dado Ruvić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Mirsada Zećo: Muzika ima preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, jača imunitet i budi kreativnost