SVOJA. SNAŽNA. SLOBODNA: Kolekcija leptir mašni za hrabre žene

Dizajnerica Maja Halilović je u saradnji sa umjetnicom Teom Jagodić iz Banja Luke predstavila novu kolekciju leptir mašni nazvanu Svoja… Snažna… Slobodna. Cijela priča o ovoj kolekciji je na jedan način proizišla iz sjajnih fotografija ove mlade umjetnice, u kojima se zrcali mnogo toga od onoga što jeste i Majin lični stav prema svijetu.

 

Maja Halilović Dizajn (4)

 

Tea u svojim fotografijama veoma često izriče neke od suštinski važnih poruka o položaju žene u našoj svakodnevici. I to na način da veoma hrabro, sa jasnim i nedvojbenim stavom, progovara o svim poteškoćama koje i danas, u 21. vijeku, tište i ograničavaju slobodu žena. Rukovodeći se time mi smo se odlučile da naš ovogodišnji editorijal bude nastavak onoga što Tein rad na fotografiji jeste, ali i da ponovno potaknemo ona pitanja i dileme koje se kroz svaki moj rad neizostavno provlače, a ona i one se prije svega odnose na potrebu da se glasno kaže da žene ni u kom pogledu nisu, i ne mogu biti manje vrijedna i manje uspješna bića. Može se nekome učiniti da to nije nešto što treba isticati, da je to nešto što se podrazumijeva, međutim, pogledamo li stvarno stanje stvari vidjet ćemo da je naše društvo još uvijek itekako šovinsitički i falocentrično nastrojeno, kaže Maja za naš portal.

 

Njihove poruke u ovom editorijalu nose poruku da su žene jednako vrijedne, važne, svoje, snažne i slobodne!

 

Nema prirodnih datosti, nižeg i višeg, već samo društvenih konstrukata koji jedne nastoje uniziti, a druge uzvisiti. Kada je u pitanju sama inspiracija za izradu leptir mašni, već sam u jednom ranijem razgovoru kazala da moje nesvjesno ja izvlači iz mene ideje koje su nastale iscrpnim istraživanjem, opažanjem i emotivnim previranjem tokom svih ovih godina. Moja inspiracija jeste na jedan način zbir svih mojih žudnji, želja, zadovoljstava ili razočarenja… Dopuštam sebi da me vode moje ruke i emocije dok stvaram, upličući racionalno tek u mali dio čitavog procesa. Ali kada cijeli taj, da tako kažem, nesvjesni proces bude okončan, ja svojim mašnama i editorijalima koji ih prate želim, kako sam već naglasila, poslati neke veoma racionalne i jasne poruke, kaže Maja.

 

Maja Halilović Dizajn (1)

 

Materijali koje je koristila pri izradi leptir mašni za ovogodišnju kolekciju su koža, velur koža, saten, najlon, nitne, aluminijski šiljci, lanci, plastika, pamuk…

 

Uopšte govoreći, veoma često se, da tako kažem, igram sa materijalima, izbjegavajući tako ponavljanja ranije izrađenih leptir mašni. Što znači da uvijek nastojim, u svrhu autentičnosti, pronalaziti nova kreativna rješenja za moje kreacije. Obzirom da se primarno bavim izradom jedinstvenih i ekstravagantnih leptir mašni takav postupak mi se čini krucijalanim. Uzmem nešto tako sitno, nešto što se smatra klasičnim komadom, ponajviše muške gardarobe, i sa nekonvencionalnim materijalima dobijem specifično svoj komad koji je namijenjen za sve ljude koji su spremni da ga hrabro nose, istaknula je dizajnerica.

 

Ukoliko želite i vi jednu možete ih narućiti putem Facebook stranice Maja Halilović Dizajn.

Maja Halilović Dizajn (6) Maja Halilović Dizajn (7) Maja Halilović Dizajn (8) Maja Halilović Dizajn (9) Maja Halilović Dizajn (10) Maja Halilović Dizajn (11)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
21.SFF: Najzanimljiviji momenti sa crvenog tepiha treće večeri