Tehnologija je ženskog roda

Nešto što prečesto ostaje izostavljeno iz današnje literature, časopisa, medija i drugih narativa jeste broj ženskih imena, naročito pionirki kada su internet, tehnologija i inovacija u pitanju. Ada Lovelace je bila prva programerka. Grace Hooper je izmislila naziv koji često koristimo i danas – bug. Jean E. Sammet je odgovorna za razvoj prvog kompjuterskog jezika radeći u IBM-u. Erna Schneider Hoover je kreatorica kompjuterizovane telefonske centrale koja je koristila kompjuter za praćenje dolaznih poziva. Ovo su samo neka od imena nevjerovatnih žena, začetnica ogromnih tehnoloških postignuća radi kojih mi danas, između ostalog, uživamo u svim čarima tehnologije.

 

 

 

 

Cyberbullying

 

Nisu nam strane globalne cifre koje prikazuju nejednakost zastupljenosti, dostupnosti edukacije i (ne) zaposlenja djevojaka i žena unutar STEM branše (STEM je akronim sastavljen od početnih slova četiri područja – Science, Technology, Engineering i Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inžinjering i matematika). Međutim, iznenadili biste se da, ako govorimo o kontekstu Bosne i Hercegovine, ipak možemo biti ponosni, jer u našim obrazovnim ustanovama u ovim granama imamo skoro pa jednak broj zastupljenosti oba spola. Sa druge strane, upotreba interneta i novih tehnologija donosi i svoju tamnu stranu – virtualno nasilje poznatije pod terminom cyberbullying, o kojem se globalno sve više govori i poduzimaju se zakonske mjere u sprečavanju istog. Ukoliko samo jedno jutro uz kafu pregledate sve popularne portale i društvene mreže, nije teško doći do zaključka da je količina podrugljivih, negativnih pa i opscenih komentara i slika targetirana većinom ka djevojčicama, djevojkama i ženama – masovna, te da je većina stereotipa i predrasuda iz stvarnosti preslikana i uvećana u virtualnom svijetu.

 

Ako na to dodamo sve učestalije slučajeve tajnog praćenja, uhođenja, fotografiranja i snimanja kroz informaciono komunikacione tehnologije i postavljanje istog sadržaja na internet, dobijamo nove dimenzije interneta i korištenja tehnologije koje ne smiju više biti tabu tema u društvu jer nose ne tako banalne posljedice.

 

 

Tehnologija je ženskog roda (1)

 

 

 

 

Zaustavi nasilje – prava i sigurnost žena na internetu

 

Mladi i dinamični tim organizacije One World Platform se bavi upravo ovim pitanjima. Vjeruju da tehnologija ima ogromnu moć u stvaranju jednakosti u svijetu, a još veću u osnaživanju djevojaka i žena širom svijeta. U sklopu dugogodišnjeg projekta Zaustavi nasilje – prava i sigurnost žena na internetu cilj je bio održati što veći broj treninga o načinima sopstvene zaštite pri korištenju tehnologije, pri tome imajući kao učesnice najrazličitije profile djevojaka i žena. Prvo istraživanje o virtualnom nasilju u BiH  također je proizašlo upravo iz ovog projekta.

 

Uvijek je ogroman uspjeh dijeliti male pobjede žena koje po prvi put stave sigurnu šifru na svoj Facebook profil ili enkriptuju svoj email. Svaki put je neprocjenjiva vrijednost onog A-HA! momenta kada djevojke i žene shvate da su one te koje upravljaju tehnologijom, a ne ona njima i onda kada shvate vrijednost njihove sigurnosti i prava na njihovu (online) privatnost, rekla nam je Aida Mahmutović, koordinatorica projekta.

 

Upravo iz tih treninga rodila se ideja Women Rock IT!, prvog regionalnog kampa o sigurnosti na internetu, koji je bio prvi događaj takve vrste na Balkanu, gdje je 30 žena različitih profila i godišta prošlo obuku osnovnih alata digitalne zaštite i sigurnosti.

 

Bilo da radimo sa mladim inžinjerkama koje nas educiraju i inspirišu na nove korake, ili radimo treninge sa ženama koje po prvi put stvaraju svoje biznise u malih bh. zajednicama i žele svoje proizvode promovirati putem društvenih mreža, ili radimo sa djevojčicama koje po prvi puta dobiju pristup kompjuteru i shvate da same u ranim godinama mogu i znaju instalirati same svoje operativne sisteme, do žena koje su pretrpjele nasilje, a sada su već glasne ambasadorice u svojim sredinama po pitanju zaštite i sigurnosti, mogućnosti korištenja tehnologije u svrhu osnaživanja, jačanja i uživanja su beskrajne, rekla nam je Belma Kučukalić ispred One World Platform.

 

 

Tehnologija je ženskog roda (3)

 

 

Šta tu ima za tebe?

 

Naredni Women Rock IT! kamp se odvija već krajem ove godine, a online aplikacije se otvaraju uskoro! Ukoliko želiš biti dio jedne od kampanja ili želiš da vidiš kako izgledaju interaktvini treninzi o strašnim internet alatima, enkripciji i zaštiti izgledaju javite se na info@oneworldplatform.net ili na najvećoj globalnoj društvenoj mreži Facebook pod One World Platform.

 

Ako ipak želite da se uključite u rad portala ženskaposla.ba, inače prvog feminističkog portala u BiH, tako što ćete pisati, crtati, istraživati, podijeliti s njima priču o fantastičnoj akciji pokrenutoj od strane djevojaka i žena vašeg grada ili priču o nekoj od njih koja vas fascinira/inspiriše? Pišite na info@zenskaposla.ba, u velikoj su potrazi za autorima/icama!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sa aplikacijom mus ARt uživajte u umjetničkim djelima iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu