THE PAPER CINEMA ODYSSEY: Prelijepe ilustracije i majstorsko lutkarstvo

Predstava trupe The Paper Cinema Odyssey, Homerovo književno remek djelo živopisno ispričano kroz prelijepe ilustracije i majstorsko lutkarstvo, igrat će se pred sarajevskom publikom na 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u subotu, 10. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 22 sata. Rezultat je to nastavka višegodišnje uspješne saradnje Festivala MESS i British Councila u Bosni i Hercegovini, a pored ovog igranja, istoimena trupa će održati i edukativnu IYMA radionicu na kojoj će mlade umjetnike i umjetnice upoznati sa tehnikama kojima se služi za pripremu predstava.

 

Naglašavajući da British Council u Bosni i Hercegovini aktivno djeluje u oblasti kulture, direktorica Larisa Halilović je istakla da ova organizacija nastavlja rad na jačanju saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, a sve sa željom da se ojača međusobno povjerenje te ostvari obostrani razvoj.

 

Larisa Halilović i Una Bejtović
Larisa Halilović i Una Bejtović

 

Naša organizacija povezuje Veliku Britaniju sa umjetnicima iz čitavog svijeta, pa je, s obzirom na koncept ovog festivala, saradnja se MESS-om potpuno logičan slijed. Svjesni smo važnosti poruka koje teatar šalje i zbog toga se trudimo da je što veći broj ljudi u svijetu aktivan i povezan kroz teatar.Kombinovanje inovativnog teatra i digitalnih medija sa edukativnim radionicama koje zajednički organizuju British Council i Festival MESS, pružaju umjetnicima i publici novo iskustvo i priliku da nauče nešto novo, te prošire znanje unutar svoje profesije, rekla je Larisa Halilović, te dodala da je najveća poveznica u ovoj saradnji inovacija u umjetnosti, koja jasno povezuje MESS i Veliku Britaniju posljednjih godina.

 

Predstava The Paper Cinema’s Odyssey kinematografskom projekcijom i lukavim trikovima kofer lutaka od papira pretvara u niz živih likova i upadljivih krajolika. Pred očima gledalaca se stvara nijemi film, koji vrsni muzičari prate očaravajućom muzikom.

 

 

[vimeo]https://vimeo.com/37968968[/vimeo]

 

Početkom ove godine počeli su sa gostovanjima sa predstavom Odyssey. Gostovali su do sada u Kini, Brazilu, Austriji i Poljskoj, nakon Bosne i Hercegovine slijedi Kuvajt. Sama ideja je potekla prije četiri godine kad je odlučeno da se ispriča Homerova priča. Ovo je najduži performans koji je ova trupa do sada radila i na neki način pomalo liči igranom filmu.

 

MESS 55 - Clanovi trupe Paper Cinema
Stan Middleton i Wojtek Godzisz

 

Predstava je spoj lutkarstva, muzike, slikarstva i plesa. Radi se o jednom nesvakidašnjem, multimedijalnom projektu koji više insistira na pričanju priče kroz pokret nego kroz govor, što je uglavnom praksa u teatru. Vjerujem da će svi koji dođu imati jedno posebno iskustvo, rekao je glumac predstave, Stan Middleton.

 

Trupu Paper Cinema osnovao je Nicholas Rawling 2004. godine zajedno sa Imogen Charleston i Christopherom Reedom. Od tada svoja autorska djela izvode po Velikoj Britaniji i inostranstvu. Trupa koristi jezik animacije, muzike, filma i pozorišta da gledateljstvo provede kroz niz priča. Uživo manipuliraju složenim ilustracijama rađenim tušem i perom pred kamerom koja to snima i prikazuje na velikom ekranu, uz pratnju muzike koja je sastavni dio djela.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
GRAND-PRIX 58. MESS-a za predstavu SYLPHIDARIUM-MARIA TAGLIONI NA TERENU