THE PAPER CINEMA ODYSSEY: Prelijepe ilustracije i majstorsko lutkarstvo

Predstava trupe The Paper Cinema Odyssey, Homerovo književno remek djelo živopisno ispričano kroz prelijepe ilustracije i majstorsko lutkarstvo, igrat će se pred sarajevskom publikom na 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u subotu, 10. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 22 sata. Rezultat je to nastavka višegodišnje uspješne saradnje Festivala MESS i British Councila u Bosni i Hercegovini, a pored ovog igranja, istoimena trupa će održati i edukativnu IYMA radionicu na kojoj će mlade umjetnike i umjetnice upoznati sa tehnikama kojima se služi za pripremu predstava.

 

Naglašavajući da British Council u Bosni i Hercegovini aktivno djeluje u oblasti kulture, direktorica Larisa Halilović je istakla da ova organizacija nastavlja rad na jačanju saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, a sve sa željom da se ojača međusobno povjerenje te ostvari obostrani razvoj.

 

Larisa Halilović i Una Bejtović
Larisa Halilović i Una Bejtović

 

Naša organizacija povezuje Veliku Britaniju sa umjetnicima iz čitavog svijeta, pa je, s obzirom na koncept ovog festivala, saradnja se MESS-om potpuno logičan slijed. Svjesni smo važnosti poruka koje teatar šalje i zbog toga se trudimo da je što veći broj ljudi u svijetu aktivan i povezan kroz teatar.Kombinovanje inovativnog teatra i digitalnih medija sa edukativnim radionicama koje zajednički organizuju British Council i Festival MESS, pružaju umjetnicima i publici novo iskustvo i priliku da nauče nešto novo, te prošire znanje unutar svoje profesije, rekla je Larisa Halilović, te dodala da je najveća poveznica u ovoj saradnji inovacija u umjetnosti, koja jasno povezuje MESS i Veliku Britaniju posljednjih godina.

 

Predstava The Paper Cinema’s Odyssey kinematografskom projekcijom i lukavim trikovima kofer lutaka od papira pretvara u niz živih likova i upadljivih krajolika. Pred očima gledalaca se stvara nijemi film, koji vrsni muzičari prate očaravajućom muzikom.

 

 

[vimeo]https://vimeo.com/37968968[/vimeo]

 

Početkom ove godine počeli su sa gostovanjima sa predstavom Odyssey. Gostovali su do sada u Kini, Brazilu, Austriji i Poljskoj, nakon Bosne i Hercegovine slijedi Kuvajt. Sama ideja je potekla prije četiri godine kad je odlučeno da se ispriča Homerova priča. Ovo je najduži performans koji je ova trupa do sada radila i na neki način pomalo liči igranom filmu.

 

MESS 55 - Clanovi trupe Paper Cinema
Stan Middleton i Wojtek Godzisz

 

Predstava je spoj lutkarstva, muzike, slikarstva i plesa. Radi se o jednom nesvakidašnjem, multimedijalnom projektu koji više insistira na pričanju priče kroz pokret nego kroz govor, što je uglavnom praksa u teatru. Vjerujem da će svi koji dođu imati jedno posebno iskustvo, rekao je glumac predstave, Stan Middleton.

 

Trupu Paper Cinema osnovao je Nicholas Rawling 2004. godine zajedno sa Imogen Charleston i Christopherom Reedom. Od tada svoja autorska djela izvode po Velikoj Britaniji i inostranstvu. Trupa koristi jezik animacije, muzike, filma i pozorišta da gledateljstvo provede kroz niz priča. Uživo manipuliraju složenim ilustracijama rađenim tušem i perom pred kamerom koja to snima i prikazuje na velikom ekranu, uz pratnju muzike koja je sastavni dio djela.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
CHARLOTTE CASIRAGHI je nova ambasadorica kuće CHANEL