Tim Clancy i Jim Marshall ne posustaju u pomoći izbjeglicama

Unatoč činjenici da, poslije velikog i glasnog vala medijskih napisa o tragediji koju proživljavaju izbjeglice sa Srednjeg Istoka na svom putu prema relativnoj i neizvjesnoj evropskoj sigurnosti, novinski članci o egzodusu blijede i sve su rjeđi, pojedinci iz Sarajeva ne posustaju u nastojanju da ovim ljudima, na prvom mjestu djeci, pomognu.

 

Dvojac koji je u svojim istupima i djelima bio izuzetno aktivan od samih početaka izbjegličke krize na balkanskoj ruti su, kako sami sebe nazivaju, Bostranci: dobitnici Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u 2015. godini za izuzetnu pomoć tokom poplava 2014., Tim Clancy i Jim Marshall.

 

Nakon što su sa migrantima na njihovom putu proveli jako puno vremena, koristeći sve dostupne resurse da pomognu i probude svijest o nužnosti takvog čina kod svih građana u BiH koji, na žalost, imaju blisko iskustvo vrlo slično ovim ljudima, Tim i Jim ovoga puta organiziraju i humanitarnu večeru i aukciju s ciljem prikupljanja sredstava kojima će nastaviti pomagati. Činjenica da u Idomeniju u ovom trenutku čak 5.000 djece spavaju pod otvorenim nebom je bila više nego dovoljan motiv da ova dvojica plementih ljudi nastave svoju misiju.

 

Foto Tim Clancy

 

Jim i ja – zajedno sa brojnim volonterima iz Sarajeva – smo bili uključeni u izbjegličku krizu na Balkanu nakon objavljivanja potresnih fotografija mrtvog trogodišnjeg dječaka Aylana Kurdija koji se, zajedno sa svojom majkom, utopio u nastojanju da dosegne grčku obalu koja je prošlog septembra šokirala svijet. Od tog trenutka smo napravili ono što smo mogli, uz pomoć donacija običnih građanki i građana. Radili smo u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Grčkoj. Naša nastojanja idu od obezbjeđivanja neophodne hrane i odjeće za izbjeglice u potrebi, organizacije volontera koji su radili duž izbjegličke rute, do slanja pravovremenih i tačnih informacija za javnost, koja je do tog trenutka imala misinterpretirane informacije. No, na prvom mjestu, smo željeli pokazati solidarnost. Ako neko treba znati kroz šta prolaze izbjeglice i kroz kakva i kolika iskušenja prolaze, onda je to Bosna i Hercegovina. Želimo pružiti ruku pomoći kada i koliko god možemo. Posjetit ćemo Srbiju i Grčku u junu kako bismo pomogli izbjeglicama u Beogradu, Idomeniju i kampovima oko Atene. Pitate zašto? Odgovor je jednostavan. Zato jer je solidarnost bitna, kaže Clancy.

 

Humanitarna večera koju organiziraju ova dva hrabra i neumorna čovjeka je zakazana za 20 sati 19. maja 2016. u 4 sobe gospođe Safije, restoranu koji je partner akcije. Večera od 4 slijeda s uključenim vinima će koštati 100 KM, rezervacija mjesta je – zbog ograničenog prostora – neophodna, a sva sredstva će biti usmjerena direktno na finansiranje pomoći za izbjeglice. Uz večeru će biti upriličena i aukcija umjetničkih djela, a biti će izložene i potresne fotografije koje je Jim Marshall napravio tokom putovanja izbjegličkom rutom u proteklim mjesecima i koje zorno prikazuju emociju koja je putovanje pratila.

 

foto_Tim Clancy

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Island gradi hram posvećen nordijskim bogovima