Tizianov doprinos emancipaciji žena

Datum objave
03/09/2021
naslovna fotografija
Lorenzo Lotto - Portret žene, inspirisan Lucretiom, oko 1530 - 1533, London, Copyright The National Gallery

Ova jesen u Beču pripada ženama, posebno Tizianovim. Muzej historije umjetnosti (KHM) svojom izložbom Tizianova slika žene. Ljepota – ljubav – poezija planira osvijetliti stvaralaštvo ovog venecijanskog majstora. Od 5. oktobra 2021. do 16. januara 2022. posjetitelji mogu uživati u 60 slika iz međunarodne zbirke, koje uključuju i portrete Tintoretta, Veronesea, Bordona i Lotta.

Paris Bordon, Ljubavnici, oko 1525-1530, Copyright Pinacoteca di Brera, Milano

U 16. vijeku slikarstvo je posvećivalo veliku pažnju ženama, što je bio odraz kako političkih tako i društvenih prilika. Umjetnici su dolazili u Veneciju da bi slavili žene i ljubav prema njima. Inspirisani duhom tog doba, Tizian i njegovi savremenici – poput Palme Vecchioa, Lorenza Lota, Paris Bordone, Jacopa Tintoretta i Paola Veronesea – stvarali su poetsko-erotske portrete žena i revolucionirali evropsku umjetnost u vjekovima koji su uslijedili.

Tizian, boginja Flora, oko 1517, Copyright Galleria delle Statue e delle Pitture degli Uffizi

U sklopu izložbe Tizianova slika žene mogu se vidjeti klasični, ali i idealizovani portreti. Uočava se i nekolicina slika često nepoznatih žena, koje su većinom dolazile s kopna, iz regija, gdje su žene imale važniju ulogu od žena iz grada na vodi. Ova pojava se objašnjava sistemom vladavine u Veneciji, u kojem su muškarci podijelili vlast među sobom i žene isključili iz vlade, zbog čega su se vrlo rijetko pojavljivale na službenim portretima. Tizian i njegovi savremenici prave prva djela u novom svjetlu, prikazujući ženu u različitim fasetama njenog bića, od ideala ljepote do odlučne feministkinje.

Izložba, protkana pozajmicama iz muzeja cijelog svijeta je istovremeno i poklon posjetiteljima, jer bečki muzej historije umjetnosti Kunsthistorisches Museum (KHM) ove godine slavi 130. rođendan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Smoothie od mrkve, đumbira, narandži i kokosa