TOUCH ME NOT najbolji film 68. Berlinalea

U petak, 24. februara, dodjelom nagrada završeno je 68. izdanje Berlinalea. Tokom 11 dana Festival je omogućio različite filmske sadržaje. Pobjednike je odabrao žiri na čelu s njemačkim rediteljem Tomom Tykwerom. Zlatnim medvjedom za najbolji film nagrađen je Touch Me Not rumunjske redateljice Adine Pintilie, a pripala mu je i nagrada za najbolji debitantski film. Rediteljica nelinearnim istraživanjem intimnosti izaziva i redefinira pojmove ljepote ljudskog tijela.

 

Christian Bayerlein i Grit Uhlemann / foto_Ali Ghandtschi
Christian Bayerlein i Grit Uhlemann / foto_Ali Ghandtschi

 

Najboljim je glumcem proglašen Francuz Antony Bajon za glavnu ulogu u francuskom filmu Molitva, a za najbolju žensku ulogu nagrađena je Ana Brun za paragvajsko-urugvajsku koprodukciju filma Las herederas.

 

Ekipa filma Las herederas / foto_Ali Ghandtschi
Ekipa filma Las herederas / foto_Ali Ghandtschi

 

Srebrnim medvjedom za najbolju režiju nagrađen je Wes Anderson za animirani film Otok pasa. Tom zabavnom posvetom japanskoj kulturi, tradiciji i ikonografiji festival je i otvoren, a nagradu je preuzeo legendarni Bill Murray, koji je posudio glas jednom od animiranih likova.

 

 

Bill Murray / foto_Richard Hubner
Bill Murray / foto_Richard Hubner

 

Srbreni medvjed za najbolji scenarij otišao je u ruke Manuela Alcalá i Alonsa Ruizpalacios za film Museum koji su nagradu posvetili svim Meksikancima. Elena Okopnaya je za kostim i produkciju u filmu Dovlatov dobila Srebrenog medvjeda za izuzetan umjetnički doprinos. Film The Men Behind the Wall osvojio je Zlatnog medjevjeda za najbolji kratki film. Mađarska rediteljka Réka Bucsi je za film Solar Walk osvojila Srebrenog medvjeda za najbolji kratki film. Specijalnu nagradu žirija Srebrni medvjed osvojio je film Twarz rediteljice Małgorzate Szumowske, dok je ovu nagradu za kratki film osvojio film Imfura reditelja Samuela Ishimwea. Ruth Beckermann je za film The Waldheim Waltz osvojio nagradu za originalni dokumentarac.

 

Małgorzata Szumowska / foto_Richard Hubner
Małgorzata Szumowska / foto_Richard Hubner

 

Interes profesionalnih stručnjaka i medija bio je impresivan, više od 21 000 akreditovanih posjetitelja iz više od 130 zemalja učestvovalao je na Festivalu, a prodano je 330 000 ulaznica. Jedan od glavnioh događaja bila je dodjela Počasnog zlatnog medvjeda glumcu Willemu Dafoeu u Berlinale Palastu.

 

William Dafoe / foto_Richard Hubner
William Dafoe / foto_Richard Hubner

 

European Film Market je postavio novi rekord sa više od 10 000 posjetitelja iz 112 zemalja. Tokom devet dana Market je ponovo potvrdio poziciju jednog od najvažnijih marketing hubova za audiovizuelne sadržaje. Povećan je i broj kupaca (1.838), izlagača (546), filmova (800) i projekcija (1.112). Strateškim proširenjem niza usluga EFM je dodatno poboljšao svoju poziciju platforme za inovacije i promjene.

 

 

Berlinale Talents bilo je u znaku otvorenosti, saradnje i dijaloga pod jednakim uslovima. Sjajne filmske ličnosti iz programa Berlinalea i žirija kao što su Gus Van Sant, Josephine Decker, Christian Petzold, Nancy Schreiber, Agnes Godard, Tom Tykwer, Mónica Lairana i Lav Diaz susreli su se za razmjenu ideja o filmu sa 250 talenata i hiljadama Berlinera.

 

Novo izdanje Berlin International Film Festivala bit će upriličeno do 7. do 17.2.2019. 

 

naslovna fotografija_Richard Hubner

tekst_Besima Svraka

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Konstrakta na EXIT donosi svjetsku premijeru jedinstvenog multimedijalnog performansa