TRAGOVI dizajnerice Neire Sinanbašić oživljavaju prošlost ispisanu na stećcima

Istražujući potencijal pečata i igrajući se mogućnostima njegove primjene dizajnerica Neira Sinanbašić je kroz svoj magistarski rad nazvan Tragovi nastojala oživjeti djelić prošlosti kao nečega još uvijek prisutnog, pulsirajućeg i modernog.

 

foto_Irfan Redžović / mode_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović

 

Tragovi su inspirirani motivima sa stećaka s ciljem da se od tih jedinstvenih uzoraka stvori pattern svojstven BiH. Svaki pečat nosi simboliku jednog motiva preuzetog sa stećaka. Motivi su stilizovani i uokvireni formom trougla, što omogućava ponavljanje i stvaranje cjeline. Svaki pečat može funkcionirati zasebno, odnosno motiv se može nastaviti ponavljanjem jednog uzorka, ali isto tako moguće je kombinirati dva ili više pečata/otisaka, kako bi se dobila jedna neprekinuta nit, s bezbroj kombinacija i novih patterna u cjelini.

 

traces_2
foto_Irfan Redžović
traces_3
foto_Irfan Redžović

Pečat kao objekt i suvenir egzistira kao takav. Ono u čemu leži njegova posebnost je da on nastavlja živjeti kroz svoju primjenu pa tako sekundarni proizvod (i suvenir) može biti razglednica s otiskom, obični šal može postati unikatni suvenir ukoliko na njega utisnemo Trag/ove, itd. Svako može učestvovati i utisnuti ličnu interpretaciju sjećanja na trenutak i posjetu mjestu iz kojeg je ovaj suvenir donio i podijeliti uspomenu s drugima koji su za tu posjetu bili zakinuti.

 

foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović

Istražujući potencijal ovog predmeta, pečata, te igrajući se mogućnostima njegove primjene nastojala sam oživjeti djelić prošlosti kao nečega još uvijek prisutnog, pulsirajućeg i modernog. Nasljeđe je trag samo po sebi, pečat duboko utisnut u našu memoriju i zbilju, suvenir poklonjen na početku životnog putovanja. Na nama je kako ćemo se sjećati, da li ćemo njegovati tu prošlost, hoćemo li istraživati njen potencijal i smisleno i kreativno je transponovati u sadašnjost, istaknula je Neira Sinanbašić.

 

foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović

 

 

 

 

Praktična primjena pečata

 

Modna kolekcija Tragovi služi kao oblikovni i vizuelni prevodilac jedne od mogućih primjena pečata Tragovi i sastoji se od 5 modela haljina izrađenih od organdin svile oslikane otiscima pečata obrađenih u ovom radu. Ona ujedno predstavlja I prevođenje iz tradicionalnog u moderno, tj. djelića tradicije i historijskog naslijeđa u formu prihvatljivu današnjoj estetici u vidu unikatnih haljina.

 

Budući da su otisci svedeni na geometrijske forme i da se kombinacijom granaju u veće plohe, krojevi prate taj predložak. Na koncu, haljine prate liniju tijela, dok u svojoj konstrukciji bazično imaju geometrijske oblike spojene u naizgled složenu formu.

 

 

Tragovi_Neira Sinanbašić (1) Tragovi_Neira Sinanbašić (2) Tragovi_Neira Sinanbašić (3) Tragovi_Neira Sinanbašić (4) Tragovi_Neira Sinanbašić (6) Tragovi_Neira Sinanbašić (7) Tragovi_Neira Sinanbašić (8) Tragovi_Neira Sinanbašić (9)

foto_Almin Zrno

model_Adna Avdić

make-up_Maja Koristović-Talović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fashion.Beauty.Love na druženju sa glumcima iz ŽIVOTINJSKE FARME