TRAGOVI dizajnerice Neire Sinanbašić oživljavaju prošlost ispisanu na stećcima

Istražujući potencijal pečata i igrajući se mogućnostima njegove primjene dizajnerica Neira Sinanbašić je kroz svoj magistarski rad nazvan Tragovi nastojala oživjeti djelić prošlosti kao nečega još uvijek prisutnog, pulsirajućeg i modernog.

 

foto_Irfan Redžović / mode_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović

 

Tragovi su inspirirani motivima sa stećaka s ciljem da se od tih jedinstvenih uzoraka stvori pattern svojstven BiH. Svaki pečat nosi simboliku jednog motiva preuzetog sa stećaka. Motivi su stilizovani i uokvireni formom trougla, što omogućava ponavljanje i stvaranje cjeline. Svaki pečat može funkcionirati zasebno, odnosno motiv se može nastaviti ponavljanjem jednog uzorka, ali isto tako moguće je kombinirati dva ili više pečata/otisaka, kako bi se dobila jedna neprekinuta nit, s bezbroj kombinacija i novih patterna u cjelini.

 

traces_2
foto_Irfan Redžović
traces_3
foto_Irfan Redžović

Pečat kao objekt i suvenir egzistira kao takav. Ono u čemu leži njegova posebnost je da on nastavlja živjeti kroz svoju primjenu pa tako sekundarni proizvod (i suvenir) može biti razglednica s otiskom, obični šal može postati unikatni suvenir ukoliko na njega utisnemo Trag/ove, itd. Svako može učestvovati i utisnuti ličnu interpretaciju sjećanja na trenutak i posjetu mjestu iz kojeg je ovaj suvenir donio i podijeliti uspomenu s drugima koji su za tu posjetu bili zakinuti.

 

foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović

Istražujući potencijal ovog predmeta, pečata, te igrajući se mogućnostima njegove primjene nastojala sam oživjeti djelić prošlosti kao nečega još uvijek prisutnog, pulsirajućeg i modernog. Nasljeđe je trag samo po sebi, pečat duboko utisnut u našu memoriju i zbilju, suvenir poklonjen na početku životnog putovanja. Na nama je kako ćemo se sjećati, da li ćemo njegovati tu prošlost, hoćemo li istraživati njen potencijal i smisleno i kreativno je transponovati u sadašnjost, istaknula je Neira Sinanbašić.

 

foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović
foto_Irfan Redžović / model_Soraja Čehić / make-up_Maja Koristović-Talović

 

 

 

 

Praktična primjena pečata

 

Modna kolekcija Tragovi služi kao oblikovni i vizuelni prevodilac jedne od mogućih primjena pečata Tragovi i sastoji se od 5 modela haljina izrađenih od organdin svile oslikane otiscima pečata obrađenih u ovom radu. Ona ujedno predstavlja I prevođenje iz tradicionalnog u moderno, tj. djelića tradicije i historijskog naslijeđa u formu prihvatljivu današnjoj estetici u vidu unikatnih haljina.

 

Budući da su otisci svedeni na geometrijske forme i da se kombinacijom granaju u veće plohe, krojevi prate taj predložak. Na koncu, haljine prate liniju tijela, dok u svojoj konstrukciji bazično imaju geometrijske oblike spojene u naizgled složenu formu.

 

 

Tragovi_Neira Sinanbašić (1) Tragovi_Neira Sinanbašić (2) Tragovi_Neira Sinanbašić (3) Tragovi_Neira Sinanbašić (4) Tragovi_Neira Sinanbašić (6) Tragovi_Neira Sinanbašić (7) Tragovi_Neira Sinanbašić (8) Tragovi_Neira Sinanbašić (9)

foto_Almin Zrno

model_Adna Avdić

make-up_Maja Koristović-Talović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U CINESTAR KINA je stigla WONDER WOMAN 1984