Treći Merlinka festival u Tuzli

Nakon Sarajeva u Tuzli će biti upriličen treći put regionalni festival queer umjetnosti i filma Merlinka koji se ove godine po deseti put održao u Beogradu. U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Grada Tuzle, posjetitelji/ce očekuju dva dana filmova, druženja, diskusija i zabave.

 

merlinka tuzla

Prije samog svečanog otvorenja, 24. februara u Američkom kutku Tuzla bit će održana promocija dvije publikacije: Vodič kroz administrativnu proceduru upisa prilagodbe spola u BiH, autorice Edite Miftari i Tijela koja nadilaze binarnost: Preporuke za unapređenje pravnog i medicinskog pristupa interspolnim osobama u BiH, autora Darka Pandurević. Ovaj događaj TOC radi u suorganizaciji sa Sarajevskim otvorenim centrom, a starta u 13 sati.

 

Festival se svečano otvara u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović kratkim filmom I know you are, but what I am? rediteljice Nađe Sinić. Fokus filma je transrodna osoba Kris koji kroz svoje umjetničko stalaštvo želi izraziti svoju sasvim intimnu priču. U 20 sati počinje dugometražni dokumentarac o Madonnim plesačima Zauzmi pozu koji priča o periodu velike stigme gay populacije kada su oni na pozornici i u filmu “Truth and dare” nalazili načine da se iskažu i da pobijede društvene konvencije. Poslije filma, očekuje vas koktel i zabava.

 

I know you are but what am I?
I know you are but what am I?

 

U subotu, 25. februara u 13 sati festival se nastavlja diskusijom Umjetnost i LGBTI aktivizam o umjetnosti koja promiče LGBTI prava i aktivizam. O temi će govoriti Nađa Sinić, rediteljica, Selma Kešetović, spisateljica i Nera Mešinović, aktivistica. Od 17 sati vas očekuje revija kratkih filmova, a potom film Bolesno koji govori o poznatom slučaju u Hrvatskoj kada su roditelji nasilno zatvorili kćerku u psihijatrijsku ustanovu. Od 20h gledamo njemačku komediju-dramu Gdje si krenuo, habibi? Tor Ibena. Riječ je o Ibrahimu koji se zaljubljuje u Aleksandra, Nijemca, kriminalca i kečera koji je strejt, ali između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

 

Festival se zatvara velikim partyjem u Urban Beatzu Lounge Baru sa početkom u 22 sata. Sve su projekcije potpuno besplatne!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Facebook page NISAM TRAŽILA dobio svoju web stranicu