Treći Merlinka festival u Tuzli

Nakon Sarajeva u Tuzli će biti upriličen treći put regionalni festival queer umjetnosti i filma Merlinka koji se ove godine po deseti put održao u Beogradu. U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Grada Tuzle, posjetitelji/ce očekuju dva dana filmova, druženja, diskusija i zabave.

 

merlinka tuzla

Prije samog svečanog otvorenja, 24. februara u Američkom kutku Tuzla bit će održana promocija dvije publikacije: Vodič kroz administrativnu proceduru upisa prilagodbe spola u BiH, autorice Edite Miftari i Tijela koja nadilaze binarnost: Preporuke za unapređenje pravnog i medicinskog pristupa interspolnim osobama u BiH, autora Darka Pandurević. Ovaj događaj TOC radi u suorganizaciji sa Sarajevskim otvorenim centrom, a starta u 13 sati.

 

Festival se svečano otvara u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović kratkim filmom I know you are, but what I am? rediteljice Nađe Sinić. Fokus filma je transrodna osoba Kris koji kroz svoje umjetničko stalaštvo želi izraziti svoju sasvim intimnu priču. U 20 sati počinje dugometražni dokumentarac o Madonnim plesačima Zauzmi pozu koji priča o periodu velike stigme gay populacije kada su oni na pozornici i u filmu “Truth and dare” nalazili načine da se iskažu i da pobijede društvene konvencije. Poslije filma, očekuje vas koktel i zabava.

 

I know you are but what am I?
I know you are but what am I?

 

U subotu, 25. februara u 13 sati festival se nastavlja diskusijom Umjetnost i LGBTI aktivizam o umjetnosti koja promiče LGBTI prava i aktivizam. O temi će govoriti Nađa Sinić, rediteljica, Selma Kešetović, spisateljica i Nera Mešinović, aktivistica. Od 17 sati vas očekuje revija kratkih filmova, a potom film Bolesno koji govori o poznatom slučaju u Hrvatskoj kada su roditelji nasilno zatvorili kćerku u psihijatrijsku ustanovu. Od 20h gledamo njemačku komediju-dramu Gdje si krenuo, habibi? Tor Ibena. Riječ je o Ibrahimu koji se zaljubljuje u Aleksandra, Nijemca, kriminalca i kečera koji je strejt, ali između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

 

Festival se zatvara velikim partyjem u Urban Beatzu Lounge Baru sa početkom u 22 sata. Sve su projekcije potpuno besplatne!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Liam Howlett – Ko je čovjek koji je stvorio The Prodigy?