Trideset godina MASTER OF PUPPETS albuma

Prije tačno trideset godina, 3. marta 1986, Metallica je objavila legendarni album Master Of Puppets.

 

Master Of Puppets, treći je studijski album sastava Metallica, objavljen putem izdavačke kuće Elektra Records. Album je snimljen krajem 1985. godine u Sweet Silence studiju s muzičkim producentom Flemingom Rasmunssenom, te je prvi album ovog banda objavljen za jednu veliku diskografsku kuću. Posljednji je to album snimljen s bas gitaristom Cliffom Burtonom, koji je preminuo od posljedica prometne nesreće u Švedskoj u septebru 1986., upravo na turneji u sklopu koje je Metallica promovirala Master Of Puppets, koja je nakon Cliffove smrti otkazana.

 

Master_of_Puppets_(single)

 

Album je stigao na 29. mjesto Billboardove Top 200 ljestvice, te je postao prvi thrash metal album koji je dostigao platinasto izdanje, dok je samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodan u više od 6 miliona primjeraka.

 

Master Of Puppets naišao je na neočekivano dobar odaziv i publike i kritičke mase te je višekratno proglašen apsolutnim muzičkim remek djelom, čak i izvan žanrovskih okvira heavy metala. Razloge za tako veliki uspjeh ovog albuma treba tražiti isključivo u njegovoj pokretačkoj moći, muzičkoj virtuoznosti, te ljutim, politički i socijalno angažiranim stihovima i nemoći malog čovjeka u visokim društvenim krugovima. Ovaj album konsolidirao je tadašnju američku thrash metal scenu sa studioznim načinom izvođenja pjesama, koje su tokom vremena obrađivane od strane mnogih muzičara.

 

Čuveni časopis Time, uvrstio je Master Of Puppets album na listu 100 najutjecajnih muzičkih dostignuća svih vremena, dok obožavatelji ovog benda i dan danas tvrde da je Master Of Puppets najbolji album kojega je Metallica ikad snimila, te da će po svoj vjerojatnosti tako zauvijek i ostati.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2HEGGlYg7_Y[/youtube]

Perun

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najpopularniji beauty sastojak u njezi kože koji ne izlazi iz mode