Turska: Muškarci u suknjama u kampanji za ženska prava

Muškarci u Turskoj marširali su jučer u minicama i pozirali fotografima u sklopu ovosedmične kampanje za ženska prava koja se provodi širom zemlje. Proteste je izazvalo ubistvo mlade žene, 20-godišnje studentice psihologije Ozgecan Aslan.

 

Ozgecan Aslan, oteta je 11. februara i ubijena jer se branila od vozača autobusa koji ju je htio silovati. Govori se kako je Ozgecan pokušala oslijepiti napadača suzavcem, ali ju je on probo nožem i udario metalnom šipkom po zatiljku. Njezino tijelo nađeno je nekoliko dana kasnije uz riječni nasip.

 

Ozgecanino ubistvo izazvalo je velike izljeve bijesa, ne samo na ulicama već i na internetu. Više od 6 miliona ljudi tweetalo je njeno ime, a hiljade su upravo njenu priču uzeli kako bi podijelili svoje priče o silovanju i mučenju.

 

Turska (1) Turska (2)

 Mnogi od njih podijelili su fotografije na društvenim medijima u znak protesta protiv nametnutog stava: Ako žena nosi mini-suknju ona je provokativna. Aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava su sigurni da će kampanja podići svijest ljudi, a zasigurno i medijsku pažnju, o čemu govori i to da je većina medija već prenijela fotografije muškaraca u minicama objavljene na Twitteru i Facebooku.   –

 

Turska (3) Turska

 

– Ako je suknja  odgovorna za sve, ako nošenje suknje znači nemoralnost i bludništvo, ako žena koja je nosi provocira i poziva da joj se nešto napravi, onda pozivamo i mi!, slogan je pod kojim su protestvovali.

 

 

Vijest o muškarcima u minicama najbrže je došla do susjednog Azerbajdžana, gdje većina stanovništva razumije turski i gdje se trend vrlo brzo proširio.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.