Turska: Muškarci u suknjama u kampanji za ženska prava

Muškarci u Turskoj marširali su jučer u minicama i pozirali fotografima u sklopu ovosedmične kampanje za ženska prava koja se provodi širom zemlje. Proteste je izazvalo ubistvo mlade žene, 20-godišnje studentice psihologije Ozgecan Aslan.

 

Ozgecan Aslan, oteta je 11. februara i ubijena jer se branila od vozača autobusa koji ju je htio silovati. Govori se kako je Ozgecan pokušala oslijepiti napadača suzavcem, ali ju je on probo nožem i udario metalnom šipkom po zatiljku. Njezino tijelo nađeno je nekoliko dana kasnije uz riječni nasip.

 

Ozgecanino ubistvo izazvalo je velike izljeve bijesa, ne samo na ulicama već i na internetu. Više od 6 miliona ljudi tweetalo je njeno ime, a hiljade su upravo njenu priču uzeli kako bi podijelili svoje priče o silovanju i mučenju.

 

Turska (1) Turska (2)

 Mnogi od njih podijelili su fotografije na društvenim medijima u znak protesta protiv nametnutog stava: Ako žena nosi mini-suknju ona je provokativna. Aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava su sigurni da će kampanja podići svijest ljudi, a zasigurno i medijsku pažnju, o čemu govori i to da je većina medija već prenijela fotografije muškaraca u minicama objavljene na Twitteru i Facebooku.   –

 

Turska (3) Turska

 

– Ako je suknja  odgovorna za sve, ako nošenje suknje znači nemoralnost i bludništvo, ako žena koja je nosi provocira i poziva da joj se nešto napravi, onda pozivamo i mi!, slogan je pod kojim su protestvovali.

 

 

Vijest o muškarcima u minicama najbrže je došla do susjednog Azerbajdžana, gdje većina stanovništva razumije turski i gdje se trend vrlo brzo proširio.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Iman na dirljiv način obilježila godišnjicu braka sa Davidom Bowiejem