U Banjoj Luci otvoren restoran zdrave hrane ZEN

U četvrtak, 16. februara 2017. u Banjoj Luci svečano je otvoren restoran zdrave hrane – Zeleno naruči – ZEN (Srpska 101). S obzirom na tempo života u današnjem vremenu, hrana nam je postala obaveza, a zaboravili smo na uživanje. Zato u restoranu Zen žele da probate to promijeniti i da vas vrate uživanju i kuhinji naših predaka. Koncept kuhinje je, jednostavno rečeno, zdrava hrana. To podrazumijeva što više svježih namirnica sezonskog voća i povrća, ali i neke žitarice, mahunarke i začine koje želimo da približe svojim gostima.

 

zen banja luka (2)

 

Obzirom na činjenicu, da je zdrava hrana ozbiljan trend u zapadnim zemljama, važno je da taj trend ne tretiramo pomodarskim ili prolaznim, već kao stvarnu ljudsku potrebu prema što kvalitetnijem i zdravijem životu danas. Na samom početku, prije par godina mi smo bili mali tim, a sada smo zahvaljujući ljubavi, istrajnosti i entuzijazmu prema ovom poslu, pred novim izazovom, da tim proširimo i podignemo naš posao na viši, profesionalniji nivo, uz tim restorana Mala Stanica. Mala Stanica je jako dobar primjer u domenu ugostiteljstva u Banjoj Luci, i vrlo smo sretni što imamo priliku da radimo zajedno na ovom gastronomskom konceptu, poručuju vlasnici restorana Marina Stupar i Boris Stupar.

 

zen banja luka (3)

 

Osim toga, vrlo je bitan i način pripreme njihovih zdravih jela. Sve termičke obrade se rade na hladno cijeđenim, neranisanim uljima poput hladno cijeđenog maslinovog, suncokretovog, susamovog, kososovog i slično. Koriste i prirodne zaslađivače poput agave, kokosovog šećera, ječmenog slada, rižinog slada i melase. Od soli koriste morsku i himalajsku so. Mahunarke i žitarice sa kojima kuhaju, naravno obuhvataju domaće, dobro poznate vrste, ali su uvrstili i neke egzotične sa drugih podneblja koje su jako zdrave, poput amaranta, quinoe, kus kusa. Od mahunarki izdvajaju slanutak, azuki grah, mungo grah, soja, leće raznih vrsta.

 

zen banja luka (4)

 

Žitarice koje koristimo su cjelovite, i kao takve daju nam maksimum nutritivnih vrijednosti. Mahunarke su bitan izvor proteina, a time i odlična zamjena za mesa. Pored toga, koristimo i razne sjemenke, ali bitna stavka je da sami proizvodimo klice s kojima ćemo obogatiti skoro sva jela iz jelovnika. Peciva koja služimo, pravimo sami. U ponudi su integralna, bezgluteska i hrono peciva, a zanimljivo je da ćete ih moći kupiti u restoranu Zen. Moramo reći da u karti pića nemamo gaziranih i industrijskih sokova, već nudimo hladno cijeđene sokove i smutije. U ponudi su i voćne rakije, kao i vina od grožđa, kupine i aronije. Od toplih napitaka, pored organskih čajeva, nudimo organsku kafu. Svi naši dezerti su bez termičke obrade. Zanimljivo je da u restoranu Zen nije dozvoljeno pušenje, pa i na taj način brinemo o zdravlju naših gostiju, ističu.

 

Jednostavno rečeno i da ih što bolje shvatite – razbijaju predrasude da je zdravo bezukusno!

 

zen zen 1

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ines Rau – prvi transrodni model na slavnoj duplerici magazina Playboy