U Beču u sklopu izložbe ‘Stopover – Ways of Temporary Exchange’ predstavljeni radovi Adele Jušić

Bh. umjetnica Adela Jušić je tokom septembra u posjeti Beču na umjetničkom rezidencijalnom programu u organizaciji frei_raum Q21, muzeja Quartier. Tako je njen rad dio izložbe koja je otvorena sinoć, 21 septembra, pod nazivom Stopover – Ways of Temporary Exchange u izložbenom prostoru Q21 frei_raum. Izložba je nastala kao rezultat kooperacije između Erste fondacije i frei_raum Q21. Kustosice izložbe su Judit Angel, Michaela Geboltsberger i Dóra Hegyi (tranzit) i Christiane Erharter, Heide Wihrheim (ERSTE).

 

foto_Adela Jušić
foto_Adela Jušić

 

Pored naše umjetnice, na izložbi učestvuju i Abandoned (re)creation, Zbyněk Baladrán, Igor i Ivan Buharov, Aleš Čermák, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Cristina David, Ricarda Denzer, Katalin Erdődi, ex-artists’ collective, Ferenc Gróf, Gruppo Tökmag, Márton Gulyás, Oto Hudec, Lenka Kukurová, Ioana Nemeş, Polygon Creative Empire, Isa Rosenberger, Alina Şerban, Tereza Stejskalová, Kamen Stoyanov, Johanna Tinzl & Stefan Flunger, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Raluca Voinea, Hannes Zebedin.

 

Leopold muzej, muzeji Quartier, Beč
Leopold muzej, muzeji Quartier, Beč

 

Izložba će biti otvorena do 25. novembra, te su do tada najavljeni i paralelni događaji, razgovori, diskusije, performansi, a  Adela Jušić će u okviru ovog programa raditi predavanje i prezentaciju svog rada 17. novembra.

 

Umjetnica u nedelju, 24. septembra, u 19h u Markhofu ima predavanje i prezentaciju rada na festivalu Wienwoche, Manifesto idealnog rada, a tema je Žene i rad ljubavi u Jugoslaviji nakon drugog svjetskog rata, na kojem će govoriti o eksploataciji ženskog reproduktivnog rada i kućnog rada, radu AFŽa na borbi za ženskoj emancipaciju.

 

Postavka rada u frei_rau Q21
Postavka rada u frei_rau Q21

 

Adela Jušić će u narednom periodu biti dio još dva događaja u austrijskoj prijestolnici. Naime njena serija fotografija pod nazivom Children of the (non)revolution / Djeca (ne) revolucije, koju je radila tokom dvomjesečnog boravka u Izmiru ove godine na istraživačkom projekta Transmaking bit će postavljene u prizemlje novih prostora Erste banke i Erste fondacije u distriktu Favoriten, na tlu historijski važnog Sudbanhofa, bivše željezničke stanice koja je spajala jug, te svakako i Balkan sa ostatkom Evrope.

 

Umjetnica je još i dio izložbe Bei unerwarteten Wendungen Unmögliches einfordern / Demanding the Impossible at Unexpected Turns, koja je najavljena za 4.oktobar u Galeriji Open Space, a čiji su kustosi Gülsen Bal i Walter Seidl. Izložba će biti otvorena do 27. oktobra. Više o galeriji Open Space na njihovom webu OpenSpace.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte kako je bilo u Rimu na promociji novog BULGARI GOLDEA THE ROMAN NIGHT parfema