U čast Mjeseca Ponosa bit će upriličena izložba QUEER IKONE BOSNE I HERCEGOVINE

Release Date
10/06/2022

Kolektiv ODRON i Organizacioni odbor Bh. Povorke ponosa u subotu, 11. juna, organiziraju izložbu pod nazivom Queer ikone Bosne i Hercegovine kako bi zajedno obilježili Mjesec Ponosa! Otvorenje izložbe je u galeriji Odron u ulici Radićeva 1. Muzička podrška će biti Anima, Altes Kamuffel i SESTRE.

A sada onako iskreno, svako od nas ima svog uzora. Neki su toliko sretni pa su i upoznali tu osobu, ili je ona čak dio njihove svakodnevnice. U svakom slučaju, osoba koja nam je uzor ima nešto posebno što nam se sviđa. Ta iskra nas nadahnjuje, i vrlo često, i sami poželimo da je imamo. Naš uzor nas i nadograđuje jer pokazuje još jedan način odnosa prema životu. Queer ikona za nas je ujedno i queer ikona Bosne i Hercegovine jer privatna ili javna vidljivost u smislu rada za queer zajednicu nije kriterij. Sve/svi čiju iskru zapažamo je vrijedna/vrijedan priznanja. U odabiru queer ikona bosanskohercegovačkog društva pravila nema. To nisu samo osobe mnogima znane, to su i one/oni koji te titule nisu ni svjesni. U tome je ljepota iskre – može je imati baš svako, i tajno i javno, poručuju organizatori i organizatorice.

Ova izložba je igra dodjeljivanja titula osobama koje to zaslužuju s obzirom na njihov utjecaj na živote queer osoba Bosne i Hercegovine. Bilo da je suptilan ili prodoran, osjećajan ili praktičan, utjecaj je transformativan. Iskra je politička, a sloboda ni/je lična. Iskra djeluje i utječe, a sloboda se osjeća i doživljava. Ništa ljepše nego kada unutrašnja sloboda raste i ne staje, pa prodre i u javno i tu lomi prepreke na putu prema javnom priznavanju. U ovom smislu, nadahnuće je izuzetno i vrlo povoljno – ono preobražava.

Pred nama su samo neke od queer ikona Bosne i Hercegovine. Svaka od njih na svoj način posjeduje iskru koja nadahnjuje. Svaka od njih je znani ili neznani pokretač promjena koji živote pripadnica i pripadnika queer zajednice Bosne i Hercegovine čini barem malo lakšim.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Sarajevu otvoren MALÚ fashion and lifestyle accessories shop