U čemu griješimo kada tražimo posao?

Ne možete naći posao?! Evo popisa najčešćih pogrešaka koje se događaju u potrazi za poslom.

 

Ne držite sve opcije otvorene

– Kandidati obično misle da poziv na razgovor automatski znači da su posao i dobili, stoga se oslanjaju samo na taj razgovor svoju potragu za poslom stavljaju na čekanje sve dok ne dobiju povratnu informaciju od tvrtke u kojoj su imali intervju, ističe Joanie Spain, direktorica za upravljanje ljudskim potencijalima.

Roy Choen, autor knjige Wall Street Professional’s Survival Guide: Success Secrets of a Career Coach smatra da takva praksa dodatno povećava razočaranje ukoliko kandidat ne dobije posao, jer nema alternative.

 

Frknete nosom na opis posla

– Kandidati se nemaju volje prijaviti na radnu poziciju, osim ukoliko oglas zvuči kao da je u pitanju posao iz snova. Uopće ne računaju da će intervju biti izvor dodatnih informacija i svoju odluku o prijavi temelje isključivo na informacijama iz oglasa. Osim toga, razgovor za posao unaprijed smatraju lošim iskustvom i ne shvaćaju da se najbolja odluka može donijeti tek nakon što se prikupe sve informacije, ističe Spain.

 

Obezvrjeđujete posao na određeno vrijeme

– Mnogi posloprimci žele stupiti u stalni radni odnos, ali i rad na određeno plaća račune. Rad na određeno možete promatrati kao audiciju za rad na neodređeno ili kao priliku za stjecanje radnog iskustva koje će biti dobra referenca za druge poslove, ističe Jeffrey Weinstock, izvršni predsjednik Rhodes & Weinstock tvrtke koja se bavi regrutiranjem kandidata.

 

Imate problematičan stav

– Loš (negativan, drzak) stav tokom telefonskog ili intervjua uživo. Ako niste pozitivni, zašto bi vas potencijalni poslodavac htio zaposliti?, pita se Weinstock, Možda ne odmah ali, ako ste pozitivni, radite sve kako treba i svaki posao gledate kao priliku, posao ćete pronaći.

 

Navodite previše detalja u radnom iskustvu

– Mnogi posloprimci stariji od 40 godina misle kako svoje radno iskustvo moraju opisivati od završetka školovanja do danas, ističe Cheryl E. Palmer, career coach koja sastavlja i životopise. Umjesto toga trebali biste navesti samo radno iskustvo u posljednjih 10 – 15 godina.

 

Uzimate “Ne” kao konačan odgovor

– “Ne” obično znači 2 ne za to radno mjesto, napominje Bruce Hurwitz, izvršni direktor Hurwitz Strategic Staffinga.

Ako su vas odbili zaposliti na otvorenoj radnoj poziciji pošaljite pismo zahvale (četiri do osam rečenica) u kojem ćete poslodavcu zahvaliti na prilici i zaželjeti sve najbolje. To nitko ne radi. Sljedeći put kad se otvori novo radno mjesto, poslodavac će se sjetiti kandidata koji su to ipak učinili.

 

Nedostaje vam takta

– Budite odlučni, ali ne i nametljivi. Provjeravanje ishoda natječaja putem telefona ili e-maila može biti dvosjekli mač. Doza takta prilikom provjere informacija može vas svrstati u najuži krug kandidata, a dosađivanje na dno popisa, ističe Rod Hughes, direktor komunikacija u Oxford Communications.

 

Ne ‘guglate’ svoje ime

– Potencijalni budući poslodavac sigurno će vas provjeravati na internetu, zato morate znati što se tamo nalazi, kaže Amanda O’Brien, direktorica marketinga u Hall Web Services.

Počistite što možete, provjerite svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama i ako neke važne informacije ne možete ukloniti, razmislite o tome da ih spomenete tvrtki ili obrazložite.

 

Imate ‘rapršenu’ strategiju

– Traženje posla u bilo kojoj gospodarskoj grani, sa dvije ili tri vrste životopisa dati će jednake rezultate kao i traženje posla u jednoj grani s jednim životopisom, napominje Liames.

Posloprimci s jasno definiranom, fokusiranom i organiziranom strategijom potrage posla završe i s jasnim rezultatom – novim poslom.

 

Mislite da ste vi u pitanju

–  Nije riječ o vama i vašoj potrebi da imate (bolji) posao – riječ je o perspektivnom poslodavcu i njegovoj potrebi da vodi uspješan posao i zarađuje. Mnogi posloprimci pogrešno vjeruju da će biti privlačni kandidati, ako kažu da su spremni raditi bilo što, jer su već dugo nezaposleni, imaju obitelj ili kredit koji moraju otplaćivati. Čak i ako su sve te okolnosti istinite, poslodavcu morate objasniti kakvu će on korist imati od vas, a ne vi od njega (npr. uštedjet ćete mu troškove ili na koji drugi način doprinijeti poslovanju), ističe Lori B. Rassas, odvjetnica i autorica knjige Employment Law: A Guide to Hiring, Managing and Firing for Employers and Employees.

 

 

MojPosao.net 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Lažna Banksyjeva djela u New Yorku rasprodana u roku od sat vremena