U Galeriji Brodac bit će otvorena izložba dvije interdisciplinarne umjetnice, Alex Close i Nour Hassan

Release Date
17/07/2023

U utorak 18. jula u 20:00 sati, u Galeriji savremene umjetnosti Brodac bit će otvorena izložba Zagonetke za put (Riddles for the Road) dvije interdisciplinarne umjetnice, Alex Close i Nour Hassan. Proširujući njihov uobičajeni način rada, ova izložba predstavlja eksperimentalne audio radove, video i ručno crtanu animaciju. Djela se poigravaju s idejom uklanjanja vrijednosti iz stvari ili situacija njihovim izvlačenjem iz jednog konteksta i ponovnim uvođenjem u drugi kako bi se manipuliralo značenjem.

Za Alex i Nour, njihovo mješovito odrastanje rezultiralo je slabim osjećajem kulturnog identiteta. To je oblikovalo njihov apstraktni svijet, lišen vrijednosti, koji se više doimao kao igra flipera. U svom radu umjetnice propituju vrijednosti, percepciju i rekonstruirana sjećanja. Razmišljale su o različitim načinima komunikacije s ljudima, fizičkim okruženjem i samima sobom. Crpile su iz osobnih iskustava prilagodbe, razmišljajući o vlastitom procesu uklanjanja sebe iz određenog skupa komunikacijskih normi, samo da bi otkrile da se ono što pretpostavljaju da znaju ne prevodi ispravno u drugim kontekstima.

U interakciji s poznatim i nepoznatim mjestima mijenjamo i rekonstruiramo svoje identitete – naša se lica mijenjaju u javnim i privatnim prostorima i kada se osjećamo kao insajderi naspram autsajdera. Razvijamo nade i strahove, praznovjerja i navike, pridajući značenje predmetima ili mjestima koja mogu promijeniti način na koji djelujemo.

Djela na izložbi ističu barijeru između sebe i vanjskog okruženja, poput prepreka, udobnosti i sigurnosti, kao i emocije u stanju plovidbe i posredovanje između poznatog i nepoznatog okruženja.

Izložba ne prikazuje samo njihove eksperimentalne audio radove, video i ručno crtanu animaciju, već predstavlja i transformativno iskustvo za obje umjetnice. Svojim umjetničkim radom pozivaju publiku na promišljanje prirode vrijednosti, percepcije i utjecaja okoline na njihov identitet.

Izložba će biti otvorena do 26. jula.

 

Nour Hassan je vizualna umjetnica iračko-iranskog nasljeđa, koja je odrasla na Novom Zelandu/Aotearoa. Njezina umjetnička praksa je usmjerena prema reprezentativnoj umjetnosti i istraživanju odnosa između modela i umjetnika. Fascinira je način na koji netko otkriva sebe drugima, osobito kroz sesije modeliranja života jedan na jedan. Kroz reinterpretaciju i rekonstrukciju priča o osobnim prošlim događajima, Nour istražuje kako se međusobno povezujemo, priznajemo kulturne vrijednosti, prevladavamo jezične barijere i prilagođavamo nelagodu. Ona smatra da je proces i situacija sesije modeliranja života unutar sebe umjetnička izložba i instalacija. Nour također istražuje ove teme u različitim drugim medijima i surađuje s drugim umjetnicima koji dijele slične interese.

Trenutno pohađa magisterij iz umjetnosti na Sveučilištu Massey, Novi Zeland, nakon što je nedavno diplomirala s postdiplomskim studijem iz umjetnosti 2022.

 

Alex Close je vizualna umjetnica makedonskog podrijetla, rođena u Kanadi. Njena umjetnička praksa usmjerena je na očuvanje sjećanja u hiperstvarnoj jasnoći i istraživanje odnosa između sigurnosti i nedostupnih ili nepovratnih podataka. Kroz kompozitne apstrakcije, njezine slike destabiliziraju i dezorijentiraju promatrača, izazivajući ga da preispita svoje viđenje. U svojim eksperimentalnim instalacijskim radovima, Alex nastavlja istraživati načine kako se orijentiramo i razvijamo osjećaj za mjesto unutar slojevitih digitalnih i fizičkih okruženja. Promatra kako se krećemo kroz različite kulturne kode, klase i senzorne podražaje te istražuje prirodu napora i povjerenja u javnom prostoru. Postavlja pitanje kako osjetimo stvarnost kada je naše iskustvo toliko oblikovano projektiranim oblicima i što se događa kada se igre pretvore u oblike igre.

Alex je diplomirala likovnu umjetnost na OCADU (2015.), magistrirala likovnu umjetnost (MLitt) uz stipendiju Mackendrick na Umjetničkoj školi u Glasgowu (2017.) i magistrirala dizajn u istraživanju dizajna na Sveučilištu Carleton (2020.). Sudjelovala je na izložbama, umjetničkim rezidencijama i terenskim projektima u inozemstvu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.