U Galeriji BRODAC samostalna izložba umjetnika Benjamina Čengića

Datum objave
15/07/2021

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje prvu samostalnu izložbu street art umjetnika Benjamina Čengića, pod nazivom Invazian. Otvorenje izložbe bit će upriličeno 17. jula 2021. godine s početkom u 20 sati.

Izložba Invazian produkt je Čengićevog umjetničkog istraživanja u sklopu projekta Devouring Architecture koji sprovode Nevladina organizacija Cener 21 i Udruženje REALSTAGE. Cilj ovog projekta je interdisciplinarno istraživanje o štetnosti utjecaja invazivnih biljnih vrsta na kulturne spomenike i spomeničku plastiku na području Bosne i Hercegovine, ali i edukacija građana o pojmu invazivnih biljaka i posljedica njihovog nekontrolisanog širenja.

Umjetnik Benjamin Čengić i kustosica Adna Muslija u multimedijalnoj i site-specific instalaciji Invazian na kreativan i simboličan način problematiziraju prisutnost invazivnih biljaka na tlu BiH, baveći se fenomenon hiperprodukcije. Čengić u ovoj postavci na suptilan način predstavlja neznanje i neinformisanost o štetnostima invazivnih biljaka, koje su  omogućile njihovo nekontrolisano širenje.

Ove biljke su izuzetno rasprostranje, lako i brzo se razmnožavaju. One su štetne za čovjeka i biodiverzitet, a o njima svi malo znamo. Upravo tu se krije najveća opasnost, izjavio je umjetnik.

Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 25. jula, svakim radnim danom i subotom u periodu od 15 do 20 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U pripremi stripovna adaptacija priče SARAJEVSKI NEVIDLJIVI ČOVJEK AMIR AMRIĆ autora Karima Zaimovića