U Galeriji BRODAC samostalna izložba umjetnika Benjamina Čengića

Datum objave
15/07/2021

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje prvu samostalnu izložbu street art umjetnika Benjamina Čengića, pod nazivom Invazian. Otvorenje izložbe bit će upriličeno 17. jula 2021. godine s početkom u 20 sati.

Izložba Invazian produkt je Čengićevog umjetničkog istraživanja u sklopu projekta Devouring Architecture koji sprovode Nevladina organizacija Cener 21 i Udruženje REALSTAGE. Cilj ovog projekta je interdisciplinarno istraživanje o štetnosti utjecaja invazivnih biljnih vrsta na kulturne spomenike i spomeničku plastiku na području Bosne i Hercegovine, ali i edukacija građana o pojmu invazivnih biljaka i posljedica njihovog nekontrolisanog širenja.

Umjetnik Benjamin Čengić i kustosica Adna Muslija u multimedijalnoj i site-specific instalaciji Invazian na kreativan i simboličan način problematiziraju prisutnost invazivnih biljaka na tlu BiH, baveći se fenomenon hiperprodukcije. Čengić u ovoj postavci na suptilan način predstavlja neznanje i neinformisanost o štetnostima invazivnih biljaka, koje su  omogućile njihovo nekontrolisano širenje.

Ove biljke su izuzetno rasprostranje, lako i brzo se razmnožavaju. One su štetne za čovjeka i biodiverzitet, a o njima svi malo znamo. Upravo tu se krije najveća opasnost, izjavio je umjetnik.

Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 25. jula, svakim radnim danom i subotom u periodu od 15 do 20 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
BHHC Booking proslavili 10 godina rada uz koncert bendova RITAM NEREDA, BRAINSWITCH i PUTRID BLOOD