U Italiji završena Red Bull Cliff Diving sezona, Hunt i Iffland ponovo prvaci

Release Date
29/09/2021
fotografije
Red Bull

Takmičenjem u Polignano a Mareu proteklog vikenda okončano je Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2021. Pobjede su pripale Garyju Huntu i Rhiannan Iffland, koji su slavili i u ukupnom poretku, uspješno odbranivši šampionske titule.

Gradić na jugu Italije bio je domaćin završne stanice sezone, na kojoj su proglašeni novi-stari prvak i prvakinja, nakon takmičenja u skokovima s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Dominantni su ponovo bili Gary Hunt i Rhiannan Iffland, iako su odbranu titula osigurali već na prethodnom takmičenju. Hunt, koji od ove godine nastupa pod francuskom zastavom, bio je uvjerljivo prvi ispred Rumuna Constantina Popovica na drugom i Italijana Alessandra De Rosea na trećem mjestu.

Gary Hunt / skok sa platforme visoke 27.5 m / Red Bull Cliff Diving World Series Polignano a Mare, Puglia

Ova godina bila je vrlo teška. Ne samo zbog skoro dvogodišnje pauze, već zbog visokog nivoa takmičenja. Skakači su zaista imali kontinuitet dobrih nastupa i to me je potaknulo. Vrlo brzo sam shvatio kolika će biti konkurencija i uključio sam se u borbu, izjavio je Hunt.

Australka Iffland bila je podjednako uvjerljiva, ostavivši daleko iza sebe drugoplasiranu Kanađanku Molly Carlson i zemljakinju Xantheiu Pennisi, koja je bila treća.

– Jako se ponosim. Bilo je malo teško početi takmičenje, jer sam već osigurala titulu. Ali pokušala sam, i ne mogu vjerovati. Dvije sezone bez poraza i desetke za kraj takmičenja – oduševljena sam. To me tjera da se trudim još više. Konkurencija je ove godine bila veoma jaka, što sam znala i prije početka sezone. Morala sam se truditi sve više i više. Lijepo je biti na vrhu, rekla je 30-godišnja Iffland.

Molly Carlson / skok sa platforme visoke 21.5 m / Red Bull Cliff Diving World Series Polignano a Mare, Puglia

Zanimljivo, na takmičenju u Polignanu sudije su dodijelile čak 26 desetki. Hunt, Paredes i Preda su izveli tzv. „savršene skokove“, za desetke od svih pet sudija.

Huntu je ovo deveti naslov prvaka u 12 sezona, dok je Iffland osvojila petu titulu iz isto toliko sezona. Australka se može pohvaliti nizom od 13 uzastopnih pobjeda u rasponu od tri sezone, a novopečeni Francuz je ubilježio nevjerovatna 43 trijumfa.

U kategoriji muškaraca, viceprvak je Rumun Popovic, a treći njegov zemljak Catalin Preda. Kod žena, drugo i treće mjesto zauzele su Kanađanke Jessica Macaulay i Carlson. Automatsku kvalifikaciju za narednu sezonu izborili su i četvrtoplasirani, Italijan De Rose i Australka Pennisi.

Obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, povratak prvenstva nakon 21 mjesec sam po sebi je pobjeda. Stanica u Oslu bila je revijalnog karaktera jer zbog aktuelnih mjera nije bilo moguće okupiti sve skakače, a pretposljednja stanica u Apuliji dodana je naknadno. No, i pored toga, Red Bull Cliff Diving sezona 2021 je predznak povratka normalnom životu i sportskim takmičenjima.

Među lokacijama je i ove godine bio Mostar, koji je šestu sezonu uzastopno ugostio svjetsku cliff diving elitu. Takmičenje na Starom mostu steklo je status klasika Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, i nadati se da će ljubitelji skokova u našoj zemlji i dalje imati priliku da gledaju najbolje svjetske skakače i skakačice u sportskom spektaklu u gradu na Neretvi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.