U kinu Meeting Point održana promocija dokumentarnog filma ACONCAGUA 2015 – BH EKSPEDICIJA

Promocija dokumentarnog filma Aconcagua 2015 – BH ekspedicija održana je sinoć u prepunom kinu Meeting Point. Priča filma govori o životnom pohodu trojice bh. alpinista i visokogoraca, Tomislavu Cvitanušiću, Ismiru Juski i Erminu Lipoviću koji su u februaru ove godine uspjeli nakon 10 sati uspona, uz loše vremenske prilike i temperature i do -28 stepeni Celzijusovih, dosegnuti najviši vrh Južne Amerike, Aconcaguau na Andima, i tako postaviti bh. zastavu na skoro 7.000 metara nadmorske visine. Film je nastao u režiji Amira Nuspahića, Anela Kajtezovića i Naske Kišmića te u saradnji sa RTV USK-a i osvojio je prvu nagradu na 3. Outdoor Foto & Film festivalu – Kreševo 3FOK, a prva promocija je održana u Bihaću 15. oktobra.

 

Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9520

Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9556

 

Naglašavajući kako dvadesetominutni film teško može sažeti sve ono što su prošli u toku ekspedicije, Tomislav Cvitanušić je rekao da za njega ovaj film zapravo priča o životnim vrijednostima.

 

Ovim filmom govorimo o vrijednostima koje su možda zaboravljene u životu. Govorimo o timu, o požrtvovanju, o poštovanju. Na putu prema vrhu gledali smo mnoge timove kako se raspadaju zbog manjka ovih vrijednosti i upravo taj odnos koji smo imali jedan prema drugom nas je doveo do našeg cilja, naveo je Cvitanušić te dodao da su nakon ovog pohoda počeli puno više cijeniti ono što imaju u svom svakodnevnom životu.

 

Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9620
Tomsilav Cvitanušić

Čovjek na planini nauči jednu od najvažnijih lekcija u životu, a to je da ga ambicija po svaku cijenu nekad može koštati života. Gledajući ljude u drugim ekspedicijama kako se svađaju, shvatio sam da se mi zapravo ne borimo protiv planine nego protiv nas samih. Sa Aconcague smo se vratili kao druge osobe, tu posebno mislim na naš pogled na život, istakao je Ismir Jusko te pozvao sve prisutne prijatelje i kolege da pronađu svoje životne Aconcague i Evereste i da streme ka njima.

 

Ismir Jusko
Ismir Jusko

 

Navodeći da se za ovakve pohode alpinisti i visokogorci pripremaju cijeli život, Ermin Lipović je rekao da je svaki odlazak na planinu jedan poseban doživljaj.

 

– Ne mogu reći da vas ovakva iskustva opamete i osvijeste, ali vas sigurno vrate u stvarnost. Mi smo u svakom trenutku bili svjesni da su naše porodice naš vrh, a želja da se vratite kući i da dođete na svoje je prava priča svakog alpiniste i planinara, istakao je Lipović te se zahvalio autorima koji su dostavljeni video materijal pretvorili u pravu planinarsku priču.

 

 Ermin Lipović
Ermin Lipović

Sinoćnja promocija je održana u prepunoj sali kina Meeting Point, a pored porodice, prijatelja i kolega, prisutne su bile i legende bh. alpinizma, Muhamed Gafić i Rašid Mišo Mulahusić.

 

Pohod bh. alpinista i visokogoraca na Aconcaguu podržali su Garmin, King of Ring, Himalaya Herbals, Hyundai, KM Trade i Securitas.

 

Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9545 Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9576 Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9609 Aconcagua - (Photo Jasmin Agovic) - 9679

foto_Jasmin Agović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
#FBLhugs: Dijelili smo besplatne zagrljaje na ulicama Banja Luke / 2.dio