Manifesto galerija

U Manifestu izložba AJLE SALKIĆ i BENJAMINA ČENGIĆA

Datum objave
28/03/2023

Galerija savremenih umjetnosti Manifesto će upriličiti izložbu pod nazivom Behut u cvatu, fotografkinje Ajle Salkić – Zidajnerke i uličnog umjetnika Benjamina Čengića – Ziana. Otvorenje će biti upriličeno 31. marta 2023. godine s početkom u 20 sati.

Postavkom Behut u cvatu suosnivači Galerije Manifesto predstavljaju se publici u drugačijem svjetlu – ne samo kao organizacioni, već i autorski tim, prikazujući istovremeno vlastita shvatanja o ulozi umjetnosti i umjetničkih prostora.

Imerzivna postavka sačinjena od fotografija raznovrsnih formata i slika različitih slikarskih podloga, praćena zvučnom instalacijom i mirisom, galerijski prostor pretvara u artificijelni ekvivalent okruženja prirode. Stavljajući u fokus svog djelovanja osjetilnost, Salkić i Čengić
zagovaraju umjetnost osjećanja. Upravo zato, izložba Behut u cvatu nije samo poziv da se behut u nama osvijesti, već i istinski osjeti. S nadom da će se kroz imerzivnu postavku, bar na kratko i neutralisati.

Galerija Manifesto u okviru pratećeg programa izložbe organizuje i niz događaja. Tako će se 8. aprila u 17:00 časova održati radionica fotografije sa Ajlom Salkić. Kustosko vođenje održat će se 12. aprila s početkom u 18:00, a razgovor s umjetnicima 26. aprila u 19:00.

Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti od utorka do subote u periodu od 12 do 20 časova, te nedjeljom od 12 do 14 časova. Izložba je otvorena do 28. aprila 2023.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Midhat Poturović: Fotografijom nastojim inicirati pozitivne promjene u društvu, ukazati na bitne teme i probuditi empatiju