U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske izložba povodom stogodišnjice rođenja Josepha Beuysa

Datum objave
28/09/2021

Izložba Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas novi je umjetnički projekt u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa Goethe institutom.

Izložba će biti otvorena 30. septembra u 19.00 časova, a priređena je povodom stogodišnjice rođenja Joseph Beuys (1921–1986), jednog od najznačajnijih umjetnika njemačke i svjetske umjetničke scene poslije Drugog svjetskog rata, i njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921–1987), jednog od najznačajnijih umjetnika u regionu i rodonačelnika konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

U okviru izložbe Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas bit će izloženi umjetnički radovi Josepha Beuysa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hainza Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba.

Tokom izložbe bit će prikazani i dokumentarni filmovi:

– Beuys iz 2017. godine u režiji Andresa Viela. Reditelj je kroz film predstavio Beuysa kao jedinstvenu osobu i umjetnika koji je sa svojom nesputanom kreativnošću stalno prelazio granice očekivanog,

Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01 iz serijala Jedno djelo autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan, u produkciji HRT 2016.

Za naziv izložbe Ko neće da misli leti napolje!, koju su pripremili Beuysa kolekcionar i kustos, Karl-Hainz Rumeni, i dr. Ivana Bašičević Antić, predsjednica Fonda Ilija&Mangelos, zajedno sa dr. Selmanom Trtovcem, umjetnikom i upravnikom Biblioteke Goethe instituta u Beogradu, uzeta je karakteristična Beuysova rečenica jednom prilikom upućena saradnicima: Ko neće da misli, leti napolje!

Idejno rješenje plakata povodom izložbe je priredio vizuelni umjetnik Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je prethodno bila prikazana u Beogradu, a nakon Banja Luke u nešto izmjenjenom obliku bit će prikazana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na ovaj način se povezuje sa nizom izložbi širom svijeta kojima se obilježava jedan vijek od rođenja Josepha Beuysa čiji rad dodatno naglašava i konekcija sa umjetničkim opusom njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Koordinator projekta i kustos izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je Mladen Banjac, viši kustos.

Izložba Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske bit će otvorena do 30. oktobra. Izložbu će pratiti i raznovrstan program priređen u čast ova dva velika umjetnika koji će blagovremeno biti najavljen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kerry Washington: Radim posao iz snova