U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske izložba povodom stogodišnjice rođenja Josepha Beuysa

Datum objave
28/09/2021

Izložba Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas novi je umjetnički projekt u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja izuzetno uspješna saradnja sa Goethe institutom.

Izložba će biti otvorena 30. septembra u 19.00 časova, a priređena je povodom stogodišnjice rođenja Joseph Beuys (1921–1986), jednog od najznačajnijih umjetnika njemačke i svjetske umjetničke scene poslije Drugog svjetskog rata, i njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921–1987), jednog od najznačajnijih umjetnika u regionu i rodonačelnika konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

U okviru izložbe Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas bit će izloženi umjetnički radovi Josepha Beuysa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hainza Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba.

Tokom izložbe bit će prikazani i dokumentarni filmovi:

– Beuys iz 2017. godine u režiji Andresa Viela. Reditelj je kroz film predstavio Beuysa kao jedinstvenu osobu i umjetnika koji je sa svojom nesputanom kreativnošću stalno prelazio granice očekivanog,

Dimitrije Bašičević Mangelos: -+01 iz serijala Jedno djelo autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan, u produkciji HRT 2016.

Za naziv izložbe Ko neće da misli leti napolje!, koju su pripremili Beuysa kolekcionar i kustos, Karl-Hainz Rumeni, i dr. Ivana Bašičević Antić, predsjednica Fonda Ilija&Mangelos, zajedno sa dr. Selmanom Trtovcem, umjetnikom i upravnikom Biblioteke Goethe instituta u Beogradu, uzeta je karakteristična Beuysova rečenica jednom prilikom upućena saradnicima: Ko neće da misli, leti napolje!

Idejno rješenje plakata povodom izložbe je priredio vizuelni umjetnik Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je prethodno bila prikazana u Beogradu, a nakon Banja Luke u nešto izmjenjenom obliku bit će prikazana i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na ovaj način se povezuje sa nizom izložbi širom svijeta kojima se obilježava jedan vijek od rođenja Josepha Beuysa čiji rad dodatno naglašava i konekcija sa umjetničkim opusom njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Koordinator projekta i kustos izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske je Mladen Banjac, viši kustos.

Izložba Ko neće da misli, leti napolje! – Joseph Beuys i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske bit će otvorena do 30. oktobra. Izložbu će pratiti i raznovrstan program priređen u čast ova dva velika umjetnika koji će blagovremeno biti najavljen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Suprug Zoe Saldane uzeo njeno prezime