U Narodnom pozorištu Sarajevo premijera dramske predstave CAR EDIP

Release Date
10/01/2022
kreativno rješenje i dizajn plakata
Sanja Kulenović

Nakon što je, u oktobru 2021. godine, premijerno izvedena dramska predstava Protekcija, zatim u novembru operna premijera Prodana nevjesta, a potom u decembru i  premijera baleta „Žetva“ –  Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa premijerama. Drama Car Edip grčkog dramatičara Sofokla, u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Bree novi je premijerni naslov na repertoaru najveće pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 14. januara 2022. godine u 19.30 sati, a i ova premijera  nastavak je realizacije cilja da ova umjetnička sezona bude jedna od najuspješnijih sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prva repriza je na repertoaru dan poslije, u subotu, 15. januara u 19.30 sati.

Dramaturginja predstave je Džejna Hodžić, scenografiju potpisuje Diego De Brea, kostimograf je Blagoj Micevski.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić.

Car Edip je jedna od najznačajnijih antičkih grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame Edip na Kolonu i Antigona.

Dramska predstava Car Edip bit će realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
5 najzanimljivijih likova Hayaoa Miyazakija