U sarajevskoj Vijećnici konceptualna izložba nastala u saradnji Akademije likovnih, Akademije scenskih i Akademije muzičkih umjetnosti

Release Date
31/05/2023
rad na naslovnici
Milan Stanojević

U Vijećnici u Sarajevu 2.6.2023. u 20:30 bit će upriličena konceptualna izložba koja dolazi iz Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, zajedno s njima u radu sudjeluju i ostale dvije sarajevske akademije, Akademija scenskih umjetnosti i Akademija muzičkih umjetnosti.

Sve tri akademije pripremile su ponešto od svoje oblasti. Izložba, konceptualni dramski preformans, i muzička podloga. Ovaj događaj je od velike važnosti za mlade ljude koji su radili na njemu. Kako najavljuju organizatori uloženo je mnogo truda i spremljen je raznolik sadržaj koji bogati umjetnost na ovim prostorima u svijetu mladih.

 

Sav koncept vodi se jednom inspirativnom temom autoportreta. Upravo kroz ovu temu umjetnici prikazuju svoj unutrašnji doživljaj samih sebe i kako percipiraju svoju umjetnost. Takva tema prožima se kroz sve tri navedene umjetnosti. Upravo na taj konceptualan način umjetnici predstavljaju svoj rad i donose novu priču iz svoji uglova. Iznose svoje lične dijelove i poklanjaju publici.

Program počinje dramskim, konceptualnim preformansom Akademije scenskih umjetnosti, a nastavljaju sa izložbom i muzikom druge dvije (ALU I MAS). Bitno je naglasiti da ovaj događaj temeljno pokreću Emina Veladžić i Sofija Stanarčević, studentice Akademije likovnih umjetnosti pod mentorstvom profesorice Nataliye Salikhovich.

Vizija tj. cilj je da se publici prikaže lično shvatanje umjetnosti i kako ona se prožima kroz sve nas, što se pokazuje kroz interaktivni dio preformansa. Event će pratiti muzika sjajne DJane Anima.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kontra: Najbitnije je vjerovati sam sebi