foto_Dado Ruvić

U Sarajevu svečano otvorena izložba TAŠTINA MALIH RAZLIKA Graysona Perryja

U srijedu, 12. jula u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano je otvarena izložbe Taština malih razlika Graysona Perryja, britanskog savremenog umjetnika i dobitnika prestižne Turner nagrade.

 

[youtube]https://youtu.be/nH0PVkoglKI[/youtube]

 

Ovom izložbom, British Council nastavlja saradnju sa muzejima i galerijama u regiji kako bi predstavili najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedili muzejske prakse i pospiješili razmjenu iskustava naših i stručnjaka iz Velike Britanije.

 

Ova izložba je već pokrenula diskusiju među ljubiteljima umjetnosti, ali i među onima koji to možda i nisu. Nama je važno da generalno javnost ima priliku da vidi i izgradi svoje mišljenje o tome kakva je to umjetnost i tematika kojom se ova izložba bavi, a koja je svima nama relevantna, istaknula je Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_004

 

Izložba Taština malih razlika se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika Život razvratnika Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_001

 

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_002

 

Taština malih razlika sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Councila i kolekcije Arts Councila kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i Viktoria Miro galerije, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije AlixPartners.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_012

 

British Council i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine su uz podršku Courtyard by Marriot, organizirali izložbu u Sarajevu. Sljedeće sedmice će naši ugledni umjetnici i umjetnice kao što su Selma Spahić, Aida Begić i mnogi drugi raditi specijalna vođenja kroz izložbu. Nakon Sarajeva, publika u Banjoj Luci će imati priliku da posjeti izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 7. septembra do 20. oktobra ove godine.

 

Grayson_Perry_Otvaranje_009 Grayson_Perry_Otvaranje_008 Grayson_Perry_Otvaranje_010

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Triangle-of-Sadness_Fredrik-Wenzel_©Plattform-Produktion
Zlatna palma festivala u Cannesu za film ‘Triangle of Sadness’, a specijalna nagrada za film ‘Tori i Lokita’