U Skenderiji izložba UHVAĆENI umjetnice Šejle Kamerić

Datum objave
10/08/2021
naslovna fotografija
Vedad Krkbešević

UHVAĆENI (HOOKED) je serije radova umjetnice Šejle Kamerić koji su od 2010. do danas predstavljeni u Berlinu, Beču, Geteborgu, Istanbulu i mnogim drugim svjetskim centrima umjetnosti, a ove godine prvi put u cijelosti i u Bosni i Hercegovini. Nakon postavke na Stadionu Grbavica, Domu USAOJ-a u Bihaću, hali Željezare u Zenici, intervencija UHVAĆENI će biti otvorena za javnost u dvorani ‘Mirza Delibašić’ u Sarajevu, od 15:30 do 20:30, u srijedu 11.8.2021.

Postavka UHVAĆENI broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija koje umjetnica Šejla Kamerić predstavlja kao svojevrsnu pop-up intervenciju u zanemarenim ili od ljudi ispražnjenim lokacijama. Na taj način ona uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih javni prostori postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Šejla Kamerić, Uhvaćeni / Foto: Hamza Kulenović

 

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom historijskom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca ukazujući na položaj žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izrade miljea.

Kustos izložbe je Irfan Hošić, a organizacija je kooperacija  Udruženja Realstage Sarajevo, Centar za savremenu kulturu KRAK iz Bihaća, Obala Art Centar – Sarajevo i Udruženja Naša djeca iz Zenice.

fotografija_Vedad Krkbešević

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Praktična generacija otvorenih veza – Zna li iko više voljeti?