U Skoplju otvoreno obnovljeno turbe posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić

U Skoplju je danas održana svečana ceremonija povodom obnove turbeta posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić, koja je ukopana u blizini Skoplja.

 

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH, i makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska su nakon sastanka simbolično presjekli vrpcu na ceremoniji otvorenja novoobnovljenog turbeta. Kaplan je tom prilikom podsjetio da su od 2011. godine dvije zemlje sarađivale na implementaciji ovog projekta, naglasivši kako BiH i Makedonija imaju odlične kulturne veze.

 

– Moramo nastaviti sa jačanjem međusobnih odnosa na svim poljima. Očekujemo da će naša saradnja i u budućnosti biti nastavljena, kazao je Kaplan.

 

Kančeska-Milevska je istakla kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose na polju kulture, podsjetivši kako je turbe posljednje bosanske princeze obnovljeno saradnjom ministarstava iz Makedonije i BiH. Napomenula je da su radovi na obnovi izvođeni vrlo precizno i pažljivo kako bi se sačuvala ova, kako je naglasila, značajna kulturna baština. Ceremoniji je prisustvovao ambasador BiH u Skoplju Zdravko Begović.

 

Troškovi obnove turbeta koštali su 30 hiljada eura, od čega je Ministarstvo kulture Makedonije osiguralo 20 hiljada, a Ministarstvo kulture i sporta FBiH 10 hiljada eura. Prilikom obnove, originalni dijelovi su korišteni u obnovi jednog stuba, dok su preostala tri ponovo izgrađena. Radovi na obnovi turbeta su počeli 2010, a završeni su 2013. godine.

 

Spomenik princeze Katarine srušen je 1963. godine, kada je Skoplje pogodio razorni zemljotres. Pretpostavlja se da je spomenik izgrađen krajem 15. ili početkom 16. stoljeća za vrijeme vladavine Osmanlija.

 

Vjeruje se da je princeza Katarina, kćerka bosanske kraljice Katarine Kosače i kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, živjela i umrla u Skoplju, gdje se o njoj brinuo Isa-beg Ishaković. Njenog oca pogubile su Osmanlije za vrijeme osvajanja Bosne, a majka kraljica Katarina Kosača je izbjegla u Rim gdje je i umrla. Princeza je imala brata Sigismunda, koji je, navodno, primio islam kao i ona i s kojim je, kako se vjeruje, poslana u Istanbul.

izvor_trt.nrt.tr

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Promocija zbirke poezije ČEKIČANJE VREMENA – O TRENUTKU autora Ramiza Huremagića