U subotu gostovanje teatarske predstave KAO DA JE NEKO JOŠ UVIJEK U ŠUMI u okviru Modula Memorije

Release Date
05/11/2021

Predstava Kao da je neko još uvijek u šumi uz prateću izložbu, bit će održana u Sarajevu kao nastavak događaja u okviru ovogodišnjeg festivala Modul Memorije iz aprila. Tada svi događaji nisu mogli biti prikazani zbog pogoršane situacije s pandemijom koronavirusa. Predstava je na repertoaru u subotu, 6. novembra 2021. godine u 19.30 sati.

U aprilu 2021.  na Modulu memorije premijerno emitovan dokumentarni film Kao da je neko još uvijek u šumi katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria. Nastavak ovog programa  koji se bavi istom temom kao i izložba i predstava bit će održani tokom ove sedmice. Izložba će biti otvorena 5.novembra, a predstava će biti odigrana 6.novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo. Nakon toga, 13. novembra bit će održana premijera igranog filma Djeca sa CNN-a rediteljice Aide Bukvić.

– Dogodilo se to u srcu Evrope, na dva sata leta od Barselone u kojoj su se euforično pratile legendarne Olimpijske igre. Uz snimke sjajnih medalja, na vijestima su se počeli pojavljivati prizori iz bosanskih logora. Procjenjuje se da je tokom rata na području bivše Jugoslavije (1991.-2001.). silovano 25 do 50 hiljada žena. Međunarodni kazneni sud u Hagu prvi je sud koji je silovanje proglasio ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti, stoji u tekstu uz ovu predstavu.

Dvadeset šest godina kasnije, pitamo se je li rat zaista završio za žene žrtve silovanja i djecu rođenu prisilnim trudnoćama?

Silovanje kao oružje rata jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, preostali tabu iz rata devedesetih. Tema je to o kojoj se rijetko priča: žrtve traume nerijetko se žele vraćati u najmračnije kutke vlastite psihe, a djeca rođena iz tih zločina dan danas su stigmatiziranana i često bez povjerenja u ljude oko sebe.

Cultura i Conflicte, katalonska umjetnička organizacija, odlučila se  uhvatiti u koštac s ovom temom u umjetničkom triptihu koji čine pozorišna predstava, dokumentarni film i fotografska izložba.

Predstava Kao da je neko još uvijek u šumi premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH. U katalonskom Narodnom pozorištu ali i Španiji izvedena je više od 50 puta te popraćena potresnim reakcijama publike i pozitivnim kritikama.

Umjetnički triptih će  tokom ovog mjeseca obići Bosni i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju u turneji koju je organizovala Delegacije Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi uz podršku instituta Ramon Llull.

Kao da je neko još uvijek u šumi scensko je uprizorenje stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom. Katarza je to o kojoj mogu posvjedočiti emotivne reakcije brojne publika koja je imala priliku vidjeti predstavu!

Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà.  Glumačku ekipu predvodi Ariadna Gil, jedna od najpoznatijih europskih filmskih i pozorišnih glumica, te Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri. Autor fotografija je Oriol Casanovas Puigjané.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.