U subotu na sceni SARTR-a premijera predstave PHANTOM LEG – POSTAPOKALIPTIČNA PRIČA

Datum objave
08/06/2022

U subotu, 11. juna, na sceni SARTR-a. sa početkom u 20h bit će izvedena premijera predstave Phantom leg – postapokaliptična priča – autorski projekat Thomasa Steyaerta, koji ovu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U Fantomskoj nozi izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji. Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava  se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo,  postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija  na čovječanstvo kakvo  poznajemo i  suočavanje sa zastrašujućom budućnošću,  koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica, rekao je Thomas Steyaert.

U predstavi igraju Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert i Hana Zrno. Za scenografiju su zaduženi Daniel Premec i Thomas Steyaert, kostime je radila Irma Saje, dizajn svjetla Aleš Kurt, Thomas Steyaert i Nedim Pejdah.

Reprize predstave Phantom leg – postapokaliptična priča zakazane su za 12. i 13. juni u 20h.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 najvrijednijih modnih brendova na svijetu