U subotu na sceni SARTR-a premijera predstave PHANTOM LEG – POSTAPOKALIPTIČNA PRIČA

Datum objave
08/06/2022

U subotu, 11. juna, na sceni SARTR-a. sa početkom u 20h bit će izvedena premijera predstave Phantom leg – postapokaliptična priča – autorski projekat Thomasa Steyaerta, koji ovu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U Fantomskoj nozi izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji. Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava  se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo,  postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija  na čovječanstvo kakvo  poznajemo i  suočavanje sa zastrašujućom budućnošću,  koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica, rekao je Thomas Steyaert.

U predstavi igraju Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert i Hana Zrno. Za scenografiju su zaduženi Daniel Premec i Thomas Steyaert, kostime je radila Irma Saje, dizajn svjetla Aleš Kurt, Thomas Steyaert i Nedim Pejdah.

Reprize predstave Phantom leg – postapokaliptična priča zakazane su za 12. i 13. juni u 20h.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Goldie slučajno otkrio identitet Banksyja