UGBiH od sada i na Google Arts & Culture platformi

Od danas je više od 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine dostupno ljudima širom svijeta preko interneta na Google Arts & Culture uslijed saradnje Googlea i Galerije. Zahvaljujući digitalnim izložbama, korisnici će moći vidjeti djela iz stalne postavke, veliki broj slika Đoke Mazalića i mnoga druga blaga iz galerijske kolekcije u samo nekoliko klikova ovdje.

 

 

google arts and culture naslovna

 

Digitalne izložbe

Virtualne izložbe su posebno osmišljene i prilagođene za online posjetioce koji mogu istražiti četiri izložbe koje su pripremili stručnjaci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. One predstavljaju priču o intimnom odnosu umjetnika i njegovog neposrednog okruženja (Oprostorena intima: Enterijer i Oprostorena intima: Eksterijer) i priču o Đoki Mazalići, osobi koja je ostavila dubok trag u bosanskohercegovačkoj likovnoj i kulturnoj sceni, i njegovom stvaralaštvu (Đoko Mazalić, 1888 – 1975 i Đoko Mazalić: Pejzaži).

 

 

Neka od najznačajnijih djela na izložbama su:

 

Saradnja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Google Cultural Insitute me izuzetno raduje.  Imamo priliku iskoračiti iz fizički nametnutih prepreka zgrade i publici u virtualnom svijetu pokazati bogatstvo našeg fundusa u obimu u kojem to ne možemo učiniti u Galeriji. Za sada je postavljeno 99 djela i četiri digitalne izložbe, ali radimo na dopunjavanju digitalne kolekcije i realiziciji novih izložbi, rekao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

 

 

Misirlić Bekir_Mali dio bašte
Misirlić Bekir_Mali dio bašte

 

O Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 11. oktobra 1946, najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas istražuje i brine za preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti. Kolekcija Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine podijeljena je u više zbirki (Zbirka bosanskohercegovačke umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Međunarodna zbirka donacija, Zbirka fotografije i novih medija, Likovni arhiv „NADA“). U sklopu Galerije se nalazi i Odjeljenje dokumentacije i biblioteka koji omogućavaju temeljita istraživanja u oblasti umjetnosti.

 

 

O Google Arts & Culture

Google Arts & Cultureje novi i interaktivan način doživljavanja umjetnosti, historije, kulture i svjetskih čuda iz više od hiljadu organizacija širom svijeta. Google Cultural Institute stvorio je Google Arts & Culture koji je dostupan besplatnoan za sve na internetu i na iOS i Android uređajima. Pročitajte više ovdje.

 

naslova foto_ Visoravan u cvatu / Gabrijel Jurkić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.