UGBiH od sada i na Google Arts & Culture platformi

Od danas je više od 90 umjetničkih djela iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine dostupno ljudima širom svijeta preko interneta na Google Arts & Culture uslijed saradnje Googlea i Galerije. Zahvaljujući digitalnim izložbama, korisnici će moći vidjeti djela iz stalne postavke, veliki broj slika Đoke Mazalića i mnoga druga blaga iz galerijske kolekcije u samo nekoliko klikova ovdje.

 

 

google arts and culture naslovna

 

Digitalne izložbe

Virtualne izložbe su posebno osmišljene i prilagođene za online posjetioce koji mogu istražiti četiri izložbe koje su pripremili stručnjaci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. One predstavljaju priču o intimnom odnosu umjetnika i njegovog neposrednog okruženja (Oprostorena intima: Enterijer i Oprostorena intima: Eksterijer) i priču o Đoki Mazalići, osobi koja je ostavila dubok trag u bosanskohercegovačkoj likovnoj i kulturnoj sceni, i njegovom stvaralaštvu (Đoko Mazalić, 1888 – 1975 i Đoko Mazalić: Pejzaži).

 

 

Neka od najznačajnijih djela na izložbama su:

 

Saradnja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Google Cultural Insitute me izuzetno raduje.  Imamo priliku iskoračiti iz fizički nametnutih prepreka zgrade i publici u virtualnom svijetu pokazati bogatstvo našeg fundusa u obimu u kojem to ne možemo učiniti u Galeriji. Za sada je postavljeno 99 djela i četiri digitalne izložbe, ali radimo na dopunjavanju digitalne kolekcije i realiziciji novih izložbi, rekao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

 

 

Misirlić Bekir_Mali dio bašte
Misirlić Bekir_Mali dio bašte

 

O Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 11. oktobra 1946, najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas istražuje i brine za preko 6000 djela moderne i savremene umjetnosti. Kolekcija Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine podijeljena je u više zbirki (Zbirka bosanskohercegovačke umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Međunarodna zbirka donacija, Zbirka fotografije i novih medija, Likovni arhiv „NADA“). U sklopu Galerije se nalazi i Odjeljenje dokumentacije i biblioteka koji omogućavaju temeljita istraživanja u oblasti umjetnosti.

 

 

O Google Arts & Culture

Google Arts & Cultureje novi i interaktivan način doživljavanja umjetnosti, historije, kulture i svjetskih čuda iz više od hiljadu organizacija širom svijeta. Google Cultural Institute stvorio je Google Arts & Culture koji je dostupan besplatnoan za sve na internetu i na iOS i Android uređajima. Pročitajte više ovdje.

 

naslova foto_ Visoravan u cvatu / Gabrijel Jurkić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
vivo službeno najavio ulazak na bh. tržište