Umjesto karanfila podrška za žene i djecu žrtve nasilja

Svi znamo za Dan žena koji obilježavamo 8. marta i čestitamo ga svako na sebi svojstven način, u skladu sa svojim mogućnostima, uvjerenjima, poznavanjem ovog praznika, i sviješću o društvu u kojem živimo. Premda ovaj dan nosi jasnu temu osnaživanja žena širom svijeta, načini na koje se obilježava se razlikuju od zemlje do zemlje, a pokloni koje najčešće viđamo su jednolični i šablonski. Ipak, današnji dan pruža priliku za skretanje pažnje na pozitivne akcije i promjene koje mogu stvoriti jednake mogućnosti za sve žene, posebno za one kojima je sigurnost života narušena.

Uslijed pandemije COVID-19 i preporuka za ograničeno kretanje, Fondacija lokalne demokratije koja vodi jedinu Sigurnu kuću – Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo, svakodnevno prima veliki broj poziva na linije za pomoć nasilju u porodici, a kapaciteti, koji su ionako bili ograničeni, sada su puni. Uz pomoć i podršku građana i građanki, te društveno-odgovornih kompanija uspijevaju odgovoriti na pozive za pomoć i pružiti sigurnost.

Tako je jedna korporativna akcija za 8. mart bila znatno drugačija. Na inicijativu Merime Rastoder, koja radi u IT kompaniji Symphony, žene u ovoj kompaniji su jednoglasno odlučile da svoje poklone žele darovati korisnicama Sigurne kuće. Budžet koji je bio namijenjen za kupovinu poklona doniran je Sigurnoj kući u Sarajevu, a donirana sredstva će omogućiti da žene i djeca koji su žrtve nasilja u porodici imaju sigurno okruženje, priliku za novi početak i da ovaj dan provedu u druženju i smijehu.

– Naš kolektiv čine izuzetne dame koje su samoinicijativno sprovele ovu akciju. Nasilje nad ženama nije privatna stvar, ne smijemo i ne možemo ga ignorirati, dešava se svakodnevno u raznim oblicima i nažalost može se svima dogoditi. Uz ovu donaciju cilj nam je bio doprinijeti da se žene i djeca koji su žrtve nasilja adekvatno zbrinu i osjete sigurnost koja im je narušena. Svi snosimo odgovornost kada su u pitanju sprječavanje i zaštita onih kojima prijeti nasilje. I sada želimo da iskažemo solidarnost zajednici u kojoj živimo i radimo, te podržimo humanitarne projekte, poručili su iz IT kompanije Symphony.

Prema riječima Mubere Hodžić Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se na povećan broj slučajeva nasilja i na porast poziva za pomoć, a ujedno i na finansijsko i organizaciono funkcioniranje Sigurne kuće.

– Uslijed preporuka za smanjenje kretanja u cilju suzbijanja pandemije COVID-19, žene su se našle u situaciji da su zarobljene u nasilnim domovima, pa je tako broj poziva samo rastao i raste. Moram reći da nasilje ne poznaje starosnu dob pa u kući imamo korisnice sa novorođenim bebama pa do starijih žena u 60-im i 70-im godinama. Ove žene cio život slušaju da su one krive za nasilje, ali kada im kažem da postoje kompanija koja je danas pomislila baš na njih, daje im snagu i motiv da nikad više ne krive sebe i ne postanu žrtva nasilja, jer ih društvo ne krivi nego podržava. Trebamo jedni drugima biti oslonac, izjavila je Mubera Hodžić Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

Svaki vid podrške je izuzetno značajan za Sigurnu kuću i svako na svoj način može dati doprinos, te svojom donacijom pokazati solidarnost. Naš svijet ne bi značio ništa bez žena i hrabrost koja postoji u savršenom skladu s nevjerovatnom nježnošću. Sretan Dan žena majkama, kćerkama i sestrama!

BiH ima besplatnu SOS liniju. Za savjet šta učiniti, nazovite 033 222 000 za KS ili 1265 za FBiH (email shelters.1@bih.net.ba) da biste dobili prvostepenu psihološku i socijalnu podršku. Da biste prijavili nasilni čin, nazovite policiju na broj 122.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Usporeni snimak tetoviranja koji će vas hipnotizirati