Umjetnička instalacija THINK FREEDOM autorice EDINE SELESKOVIĆ u Sarajevu

Umjetnička instalacija Think Freedom: Between Today and tomorrow / Misli slobodu: Između danas i sutra, umjetnice Edine Selesković, predstavljena je sinoć u BlackBox galeriji u Sarajevu.

 

Think Freedom je sveobuhvatni pristup projektu public arta koji šalje poruku mira i slobode iz srca Sarajeva, ka regionu, cijeloj Evropi, Americi i svijetu. Ovaj projekt objedinjuje kiparstvo, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi približio suvremenu umjetnost svakom čovjeku i spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom suvremene umjetnosti.

 

Priznata američka umjetnica bh. porjekla, višestruko nagrađivani režiser i brojni umjetnici pružaju ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl iz Sarajeva, Banja Luke, Novog Sada i Beograda, Skoplja i Zagreba i dijele ga sa svjetskim gradovima kako bi se povezali na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštvo. Projekt je krenuo 2015. iz Sarajevske Vijećnice, Banja Luke, Novog Sada, Beograda, Dubrovnika, Zagreba, Skoplja, Kopenhagena i Beča, a putuje do Japana, Ekvadora i Daag Hammarskjold Plaze u New Yorku.

 

Glavne poruke ove instalacije jesu poruke mira i slobode te iz tog razloga umjetnica na krilima ptica i ispisuje poruke o slobodi koje dobija iz razgovora s mladima.

 

edina-seleskovic-think-freedom-1 edina-seleskovic-think-freedom-2 edina-seleskovic-think-freedom-5 edina-seleskovic-think-freedom-6 edina-seleskovic-think-freedom-3 edina-seleskovic-think-freedom-7 edina-seleskovic-think-freedom-8 edina-seleskovic-think-freedom-9 edina-seleskovic-think-freedom-10 edina-seleskovic-think-freedom-11 edina-seleskovic-think-freedom-12 edina-seleskovic-think-freedom-13 edina-seleskovic-think-freedom-14 edina-seleskovic-think-freedom-15 edina-seleskovic-think-freedom-16 edina-seleskovic-think-freedom-17

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Mohamad Al Refai: Gluma mi omogućava da mislim naglas