Umjetnička instalacija THINK FREEDOM autorice EDINE SELESKOVIĆ u Sarajevu

Umjetnička instalacija Think Freedom: Between Today and tomorrow / Misli slobodu: Između danas i sutra, umjetnice Edine Selesković, predstavljena je sinoć u BlackBox galeriji u Sarajevu.

 

Think Freedom je sveobuhvatni pristup projektu public arta koji šalje poruku mira i slobode iz srca Sarajeva, ka regionu, cijeloj Evropi, Americi i svijetu. Ovaj projekt objedinjuje kiparstvo, instalaciju, performans, svjetlo, zvuk, film, pisanu riječ, ali i nove globalne komunikacijske tehnologije kako bi približio suvremenu umjetnost svakom čovjeku i spojio mlade generacije sa univerzalnom snagom suvremene umjetnosti.

 

Priznata američka umjetnica bh. porjekla, višestruko nagrađivani režiser i brojni umjetnici pružaju ruke mladim studentima da bi zajedno stvorili umjetnički masterpiece i urbani spektakl iz Sarajeva, Banja Luke, Novog Sada i Beograda, Skoplja i Zagreba i dijele ga sa svjetskim gradovima kako bi se povezali na globalnom nivou i to kroz umjetničko stvaralaštvo. Projekt je krenuo 2015. iz Sarajevske Vijećnice, Banja Luke, Novog Sada, Beograda, Dubrovnika, Zagreba, Skoplja, Kopenhagena i Beča, a putuje do Japana, Ekvadora i Daag Hammarskjold Plaze u New Yorku.

 

Glavne poruke ove instalacije jesu poruke mira i slobode te iz tog razloga umjetnica na krilima ptica i ispisuje poruke o slobodi koje dobija iz razgovora s mladima.

 

edina-seleskovic-think-freedom-1 edina-seleskovic-think-freedom-2 edina-seleskovic-think-freedom-5 edina-seleskovic-think-freedom-6 edina-seleskovic-think-freedom-3 edina-seleskovic-think-freedom-7 edina-seleskovic-think-freedom-8 edina-seleskovic-think-freedom-9 edina-seleskovic-think-freedom-10 edina-seleskovic-think-freedom-11 edina-seleskovic-think-freedom-12 edina-seleskovic-think-freedom-13 edina-seleskovic-think-freedom-14 edina-seleskovic-think-freedom-15 edina-seleskovic-think-freedom-16 edina-seleskovic-think-freedom-17

foto_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Billain, internacionalni producent sa bh. adresom nastupa na EXIT-u