Uskoro nova predstava: Koprodukcijska saradnja HNK Mostar i SARTR-a

Datum objave
06/12/2021

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru započelo je s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), u saradnji sa austrijskom redateljicom Sabine Mitterecker. Riječ je o predstavi Anđeo uništenja prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u februaru iduće godine.

U predstavi će igrati Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz HNK Mostar te Džana Džanić, Selma Alispahić i Sead Pandur iz SARTR-a.

Elfride Jelinek u svojoj drami provocira tezom da su ljudi masovno ubijali druge u dionizijskom zanosu te da je holokaust bio i orgija smrti. Strašni događaj iz austrijske historije na koji se Jelinek referira u svome djelu poznat je kao Masakr u Rechnitzu: na zabavi u austrijskom dvorcu barunice Margit von Battyány-Thyssen gosti su nakon svadbe odlučili pogubiti 180 mađarskih Židova, koji su tu bili na prisilnom radu.

U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene. Protiv te šutnje ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, šutnje koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može donijeti. Jelinek inzistira na razgovoru, na tome da o vlastitim zločinima moramo govoriti kako bismo se jednog dana mogli pomiriti sa samima sobom i svojom prošlošću.

Komad je dobio nekoliko kazališnih nagrada za najbolji tekst, a praizveden je u münchenskom Komornom teatru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
THE CLAIRVOYANT: Jeff Mills predstavlja album inspiriran vidovnjacima