Uskoro nova predstava: Koprodukcijska saradnja HNK Mostar i SARTR-a

Datum objave
06/12/2021

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru započelo je s radom na novoj koprodukcijskoj predstavi sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), u saradnji sa austrijskom redateljicom Sabine Mitterecker. Riječ je o predstavi Anđeo uništenja prema tekstu austrijske nobelovke Elfride Jelinek, koja će prvi put biti predstavljena bosanskohercegovačkoj publici u februaru iduće godine.

U predstavi će igrati Jelena Kordić Kuret i Dražen Pavlović iz HNK Mostar te Džana Džanić, Selma Alispahić i Sead Pandur iz SARTR-a.

Elfride Jelinek u svojoj drami provocira tezom da su ljudi masovno ubijali druge u dionizijskom zanosu te da je holokaust bio i orgija smrti. Strašni događaj iz austrijske historije na koji se Jelinek referira u svome djelu poznat je kao Masakr u Rechnitzu: na zabavi u austrijskom dvorcu barunice Margit von Battyány-Thyssen gosti su nakon svadbe odlučili pogubiti 180 mađarskih Židova, koji su tu bili na prisilnom radu.

U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima, tragovi zločina su uklonjeni, masovne grobnice nikada nisu pronađene. Protiv te šutnje ustaje Elfride Jelinek u ovom komadu, šutnje koje izjeda tkivo nacije i koje nikakvo dobro ne može donijeti. Jelinek inzistira na razgovoru, na tome da o vlastitim zločinima moramo govoriti kako bismo se jednog dana mogli pomiriti sa samima sobom i svojom prošlošću.

Komad je dobio nekoliko kazališnih nagrada za najbolji tekst, a praizveden je u münchenskom Komornom teatru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jeste li već pronašli savršen telefon za snimanje zanimljivog sadržaja? Probajte A53!