Uslovi

PRAVILA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA

Šta su kolačići?
Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj prilikom posjetge određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tokom dužeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Na koji se način koristimo kolačićima?

FBL upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

 1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo ih za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg iskustva. Na primjer, spremanje vaših ličnih preferenci u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preference. Također, ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi pohranjujemo vaše odabire za odustajanje u kolačić na vašem uređaju;
 2. kolačiće za provjeru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete spremiti i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-mjesto;
 3. korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
 4. kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vrijeme trajanja pregleda stranice;
 5. kolačiće omogućavanja učitavanja, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke;
 6. trajne kolačiće za prilagodbu korisničkog sučelja za vrijeme trajanja pregleda stranice (ili malo duže) – kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mjestu;
 7. kolačiće trećih strana za dijeljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže – neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih medija, uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju dijeljenje sadržaja preko te mreže. To se događa na web stranicama koje vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža te ukoliko dijelite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem Like opcije). Konkretni utjecaj na vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvene mreže te ovisi o postavkama privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete saznati na njihovim web stranicama.

Uz navedene kolačiće koristimo i:

 1. kolačiće dodataka društvenih mreža namijenjeni praćenje
 2. promidžbene kolačiće trećih strana- upotrebljavamo kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesa tako da vam možemo prikazati oglase koji bi vas mogli najviše zanimati. Primanje oglasa utemeljenih na interesima koje vam šaljemo možete i otkazati, kao što je opisano u našim Pravilima privatnosti. Također, upotrebljavamo kolačiće da bi zabilježili, primjerice, koliko je posjetitelja kliknulo na oglas i koje ste oglase vidjeli tako da vam se više puta ne prikazuju ist
 3. analitičke kolačiće- koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, na primjer: možemo ih koristiti za brojanje jedinstvenih posjetitelja na nekom web-mjestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mjesta i proizvoda ili da bi saznali kakve su performanse naših proizvoda da bi ih mogli poboljšati (na primjer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodjeli opterećenja).To omogućuje da naša web-mjesta mogu funkcionirati.

Važno je napomenuti i da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli i videozapise koje ste posjetili.

Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja.

Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neke značajke ove web stranice možda neće funkcionirati.

Informacije vezane uz kolačiće se ne koriste da bi vas osobno identificirali, a podaci o uzorcima potpuno su pod našom kontrolom.

Ovi kolačići se ne koriste za bilo koju svrhu osim onih opisanih ovdje.

 

Koristimo li i druge kolačiće?
Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli i opisali.

Na primjer:

 • tvrtke koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta,\
 • tvrtke koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vijesti ili oglasi na našim web-mjestima postavljaju vlastite kolačiće. spomenute tvrtke podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim

Pravilnicima o zaštiti podataka što tim tvrtkama može omogućiti prikupljanje i kombiniranje informacija o vašim aktivnostima s više web-mjesta, aplikacija ili mrežnih servisa.

Detalji o njima bit će vam omogućeni u trenutku kada se isti pojave te ćemo u tom trenutku od vas tražiti dozvolu, ukoliko istu niste prije dali, kako bismo pohranili i te kolačiće.
 
Kako možete kontrolirati kolačiće?
Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.
Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Kako obrisati kolačiće?
Većina kolačića lako se može obrisati, no napominjemo vam kako bi brisanje ili blokiranje svih kolačića moglo imati negativan utjecaj na korištenje stranice.
Odlučite li se ipak obrsati ili onemogućiti kolačiće na svom računalu potrebno je ažurirati postavke svog internetskog preglednika (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svojem pregledniku odabirom izbornika za pomoć).
  
Ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića
Svakim posjetom naše web stranice možete se odlučiti na ponovno/reguliranje i kontroliranje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmijeniti.

 

PRAVILA O PRIVATNOSTI

O pravilima privatnosti
Ova pravila o privatnosti objašnjavaju kako Medeja OD prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na web stranici i koji su Medeja OD dostupni korištenjem web stranice fbl.ba

Medeja OD je posvećena zaštiti i poštivanju vaše privatnosti. Pročitajte ovo pravila pažljivo kako biste razumjeli zašto i kako prikupljamo vaše osobne podatke te kako će se oni koristiti. U pogledu osobnih podataka koje prikupljamo, Medeja OD određuje potrebe za koje i sredstva kojima se osobni podaci obrađuju.
 
Medeja OD kao pružateljica usluga web stranice fbl.ba zauzima se za zaštitu privatnosti i osobnih podataka.
 
Ako nas želite kontaktirati u vezi ovih pravila ili u vezi vaših osobnih podataka, molimo vas da koristite sljedeće kontakt podatke:
 
Medeja OD
Trg solidarnosti 33/7
71000, Sarajevo
info@fbl.ba

Kako i kada prikupljamo vaše osobne podatke?
Medeja OD osobne podatke prikuplja radi jedinstvene identifikacija korisnika, analize poslovanja, marketinga, provedbe sustava nagrađivanja, dostave proizvoda, izrade dokumentacije vezane za newsletter te drugih vrsta tehničke podrške.
 
Više informacija o situacijama i okolnostima za prikupljanje vaših osobnih podataka možete pronaći ispod, u odjeljku Za što ćemo koristiti vaše osobne podatke?

Sjetite se da su to informacije o potencijalnim načinima korištenja osobnih podataka, s kojima se možete susresti kada posjetite našu web stranicu ili koristite naše usluge. U svakom od navedenih slučajeva, dobit ćete i jasne dodatne informacije o svrsi obrade podataka, a u nekim slučajevima osim toga trebat ćemo i vaše izričito dopuštenje za obradu.

Mi ne koristimo vaše osobne podatke u marketinške svrhe osim ako nam ne kažete da se s time slažete. Ako želite da vam pošaljemo detalje o našim uslugama, ponudama i promocijama, molimo da se pretplatite na to kada se pretplaćujete na naš besplatni newsletter.

Prema vašim osobnim podacima odnosimo se kao prema povjerljivim podacima, a pravilno ih štiti Medeja OD i/ili naši pouzdani partneri.

 
Koje podatke prikupljamo direktno od vas?
Kada se korisnik uključi u određene aktivnosti na web stranici fbl.ba kao što su pretplata na naš besplatni newsletter, ispunjavanje anketa, objavljivanje komentara, objavljivanje sadržaja, sudjelovanje u natjecanjima ili nagradnim igrama, slanje povratnih informacija, traženje informacija o uslugama, javljanje na oglas za posao, Medeja OD može od korisnika zatražiti davanje određenih dodatnih osobnih podataka. U tom slučaju, prije davanja dodatnih osobnih podataka korisnik je obvezan proučiti ova Pravila privatnosti i pristati na njihovu primjenu u odnosu na dodatne podatke.
 
Ovisno o vrstama aktivnosti, neki su od traženih podataka određeni kao obvezni, a neki kao dobrovoljni. Ako korisnik ne želi pružiti obvezne podatke za aktivnost koja ih zahtijeva, istome neće biti dopušteno uključivanje u tu aktivnost.
 
Medeja OD prikuplja i koristi osobne podatke kako bi korisnicima omogućio korištenje usluga i aktivnosti putem web stranice fbl.ba, unaprijedio rad web stranice fbl.ba, stvorio bazu podataka korisnika u svrhu unapređenja usluge i/ili marketinga, kontaktirao korisnike radi dostave marketinških obavijesti, poboljšao oglašivačke i promocijske aktivnosti te analizirao upotrebu internetske stranice fbl.ba . Također, osobni podaci mogu se koristiti za rješavanje problema, provedbu administracijskih zadataka te uspostavljanje kontakta s korisnicima.
 
Na internetskoj stranici fbl.ba, Medeja OD prikuplja osobne podatke ispitanika kao što su: ime i prezime, adresu e-pošte, poštanski broj, grad te spol.
 
Uvid u osobne podatke korisnika mogu imati, u izvršavanju svoga djelokruga posla slijedeće osobe: pravne osobe koje sudjeluju u izvršavanju pravnih odnosa sa korisnicima kao što su dostavne službe, knjigovodstveni servisi, informatička podrška, marketinška podrška, društva koja su povezana sa Medeja OD, javna tijela koja zahtijevaju dostavu osobnih podataka u skladu sa propisima koji obvezuju Medja OD, a o čemu Medeja OD vodi propisane evidencije aktivnosti obrade.
 
Kakva prava na privatnost imate?
Medeja OD poštuje da svaki korisnik treba imati mogućnost osigurati tačnost, potpunost i ažuriranost svojih osobnih podataka. Ako korisnik smatra da su njegovi osobni podaci nepotpuni, netačni ili nisu ažurirani, može kontaktirati Medeja OD slanjem e-poruke na info@fbl.ba
 
Imajte na umu da u bilo kojem trenutku imate pravo od Medeja OD zatražiti sljedeće:

 • da vam omogući pristup vašim osobnim podacima Medeja OD možete pitati koje vaše osobne podatke koristi, a možete i tražiti pristup tim osobnim podacima. Imate pravo znati svrhu obrade, koje kategorije vaših osobnih podataka čuvamo, tijela ili kategorije tijela s kojima vaše osobne podatke dijelimo, razdoblje zadržavanja podataka, kao i izvor podataka u slučaju kada se podaci neizravno prikupljaju.
 • da vam osigura kopiju osobnih podatke koje čuvamo:

Možete nas kontaktirati ako želite kopiju nekih ili svih osobnih podataka koje čuvamo o vama.

 • zatražiti ispravak pogrešnih podataka:
  Želimo da su vaše osobne informacije tačne i ažurne. Možete tražiti da ispravimo ili uklonimo informacije koje mislite da su netačne ili zastarjele.
 • zatražiti brisanje osobnih podataka:
  Možete tražiti da zaustavi obradu ili čak tražiti brisanje osobnih podataka o vama koje čuvamo. Ako vaše osobne podatke trebamo za obavljanje neke ugovorne obveze prema vama, Medeja OD bi mogla prestati biti sposobna za izvođenje takvih ugovornih obveza. Također, ako su vaši osobni podaci potrebni kako bi mogli ostvariti određene zakonske obveze (npr. porezne obveze), vaš zahtjev se možda neće moći ostvariti.
 • Ograničavanje pristupa vašim podacima (nama i/ili trećim osobama) u određenim procesima ili u potpunosti:

Ako želite pobijati tačnost podataka, ili više ne trebamo osobne podatke za svrhu obrade, ali su oni vama potrebni za uspostavljanje, izvršenje ili obradu pravnih zahtjeva ili ste se protivili obradi po osnovi koju smatramo legitimnom, imate pravo tražiti ograničavanje obrade osobnih podataka.

 • podnijeti prigovor na način kako koristimo vaše podatke:
  Sjetite se da imate pravo na prigovor obradi osobnih podataka koja se temelji na pravnoj osnovi koju Medeja OD smatra legitimnom.
 • zahtijevati prijenos podataka drugom vršitelju obrade (prenosivost prava):
  Ako se obrada temelji na vašem pristanku ili se vrši automatskim sredstvima, imate pravo tražiti od Medeja OD prijenos podataka drugom vršitelju obrade.

Kako biste ostvarili bilo koje od gore navedenih prava molimo koristite Medeja OD kontakt podataka iz odjeljka o privatnosti.
 
Ako niste zadovoljni kako smo prikupili ili upotrijebili vaše osobne podatke, možete podnijeti formalnu pritužbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka.
 
Gdje se čuvaju vaši osobni podaci?
Osobne podatke koje prikupimo o vama čuvamo u sigurnom okruženju. Vaši osobni podaci su zaštićeni od neovlaštenog pristupa, otkrivanja, uporabe, izmjena ili uništenja od strane bilo koje organizacije ili pojedinca.
 
Obrađeni podaci pohranjuju se u našim prostorijama i IT sistemima, ali ponekad podatke pohranjujemo na servere naših pouzdanih davatelja usluga (trusted service provider).
 
Medeja OD će osigurati da se osobni podaci korisnika drže na sigurnom mjestu (koje uključuje razumnu administrativnu, tehničku i fizičku zaštitu kako bi se onemogućilo neovlašteno korištenje, pristup, razotkrivanje, kopiranje ili izmjena osobnih podataka), kojem mogu pristupiti samo ovlaštene osobe Medeja OD.

Prikupljeni podaci za svrhe navedene u ovim Pravilima bit će pohranjeni samo onoliko dugo koliko je to potrebno za ispunjenje navedenih svrha. Vaši se osobni podaci neće čuvati u obliku koji omogućuje da budete identificirani duže nego što Medeja OD razumno smatra da je neophodno za ostvarenje svrhe za koju su prikupljenji ili obrađeni. Medeja OD će određene osobne podatke čuvati u vremenskom periodu koji propisuje zakon odnosno propis koji obvezuje Medeja OD na čuvanje podataka.
 
Ako ste nam dali dozvolu, vaše osobne podatke obrađivat ćemo do povlačenja iste. Ako izjavite osnovani prigovor na obradu osobnih podataka temeljem legitimnog interesa vaše privatne podatke nećemo obrađivati u budućnosti.
 
Ako je pokrenut sudski, upravni ili izvansudski postupak, osobni se podaci mogu pohraniti do kraja takvog postupka, uključujući i moguće razdoblje za izjavljivanje pravnih lijekova. Medeja OD će određene osobne podatke čuvati u vremenskom periodu koji propisuje zakon odnosno propis koji obvezuje voditelja obrade na čuvanje podataka.
 
Da li Medeja OD razmjenjuje podatke s trećim osobama?
Zaštita privatnosti je nam važna, stoga nikada nećemo dijeliti vaše osobne podatke s trećom osobama osim za svrhe opisane u ovim Pravilima.
 
Kao što znate, Medeja OD sarađuje s drugim kompanijama. To znači da ponekad dijelimo vaše osobne podatke, koristeći sigurne IT sisteme. Kada tako postupamo podaci se prenose na servere koji se nalaze u BiH ili u zemljama koja osiguravaju adekvatan nivo zaštite u skladu sa bh. zakonodavstvom.
 
Uz navedeno, vaše osobne informacije možemo dati našim pouzdanim partnerima koji održavaju naš IT sistem ili pružaju usluge u ime Medeja OD. Na primjer, za potrebe marketinga, finansija, oglašavanje, obrade plaćanja, isporuke i druge usluge u i izvan Medeja OD. Ti davatelji usluga su ipak dužni, prema relevantnim ugovorima, koristiti podatke koji su im povjereni samo u skladu s našim smjernicama i isključivo u svrhu koju smo strogo odredili. Također obvezujemo ih da adekvatno zaštitite vaše podatke i da ih smatraju poslovnom tajnom.
 
U nekim slučajevima, naši partneri koji pružaju usluge u ime ili za Medeja OD mogu vaše podatke obraditi izvan BiH. Međutim, ugovori koje sklapamo s takvim subjektima obvezuju ih da vašim podacima postupaju sa posebnim sigurnosnim mjerama u skladu s propisima.

 
Koliko dugo će Medeja OD zadržati vaše osobne podatke?
Medeja OD neće zadržati vaše osobne podatke duže od razdoblja za koje su podaci potrebni kako bi se ispunila svrha njihovog korištenja. Više informacija o razdobljima čuvanja određenih vrsta podataka nalazi se u odjeljku za što ćemo koristiti vaše podatke?
 
Za što ćemo koristiti vaše podatke?
Možemo koristiti vaše osobne podatke na nekoliko različitih načina, uglavnom za obavljanje naših ugovornih obveza prema vama, ali ponekad i za poboljšanje vašeg iskustva korištenja web stranice, direktni marketing i sigurnosnih razloga.  
 
Kolačići
Zadržat ćemo i procijeniti informacije o vašem nedavnom posjetu našoj web stranici i kako ste koristili različite dijelove naše web stranice radi analitičkih ciljeva, odnosno kako bismo razumjeli na koji način korisnici koriste naše web stranice.
 
Kako bi održavali web stranicu i osigurali da njezine funkcionalnosti budu na očekivanom novou, Medeja OD koristi tehnologiju poznatu kao “kolačići”. Kolačići su male datoteke koje šaljemo na vaše računalo i možemo im kasnije pristupiti. Oni mogu biti privremeni ili trajni. Zahvaljujući kolačićima možete bez poteškoća pretraživati naše stranice te prikazivati rezultate koji su relevantni za vas. Kolačići nam pokazuju ono što zanima vas i druge posjetitelje naše web stranice, što nam pomaže da ju poboljšamo.
 
Više o kolačićima pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.
 
Druge web stranice
Ova Pravila privatnosti odnose se samo na upotrebu i korištenje podataka koje Medeja OD prikuplja od korisnika (ispitanika). Druge web stranice kojima se može pristupiti putem web stranice fbl.ba imaju vlastite izjave o povjerljivosti i prikupljanju podataka te načine njihovog korištenja i objavljivanja. Ako preko web stranice fbl.ba korisnik posjeti jednu ili više drugih web stranica, Medeja OD preporučuje korisnicima da pregledaju izjavu o povjerljivosti podataka te stranice.
 
Medeja OD nije odgovoran za načine i uvjete rada trećih strana.
 
Marketing
Medeja OD bi vam željela poslati informacije o našim proizvodima i uslugama za koje bi mogli biti zainteresirani. Međutim, smijemo poslati takav marketinški materijal samo ako se odlučite za to. Imajte na umu da čak i ako ste pristali primati naše marketinške poruke, možete od primanja istih odustati u svakom trenutku.
 
Medeja OD zadržava pravo izmjene i dopune Pravila privatnosti te će isti biti objavljeni na web stranici.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.