Večer uz poeziju Ramiza Huremagića u knjižari Books.ba

Nakon što je u septembru predstavio drugu zbirku poezije Čekičanje vremena – o trenutku, pjesnik Ramiz Huremagić i knjižara Books.ba upriličit će i živo čekičanje poezije u ćetvrtak, 15. decembra u 19.00 sati, u knjižari Books.ba, na Trgu Heroja u Sarajevu.

 

Sa Ramizom će o poeziji, ideologijama, alhemiji i svašta još nečem čekičati književnik Sead Mahmutefendić, spisateljica Elma Porobić i profesor teorije književnosti Edin Pobrić. A evo šta oni zbore o poeziji Ramiza Huremagića.

 

 

Ne znam nijednog našeg pjesnika prema kome bih osjećao toliko simpatičnosti kao prema Huremagiću. On je sasvim čist, plemenit, velik i vedar. Njegova pjesnička ljupkost je nedostižna. Svakako je za žaljenje što od njega znamo sasvim malo, ali i to malo je od neocjenjive vrijednosti. To je ta nesreća u umjetnosti što niko neće da uživa u onome što je već stvoreno, već svako hoće i sam da stvara. Niko ne misli na to da se na ovom putu prepusti uticaju nekog poetskog djela, već svako hoće isto to da uradi. On ima svoj teleskop i kameru za moral svog doba. Najkraće rečeno, Huremagić popravlja ljude prikazujući ih onakvima kakvi su. Ne smije se zaboraviti ono što je ranije rečeno: samo za one koji imaju sposobnost da ga slušaju, čitaju ili osjećaju. Tako bi trebalo pisati upozorenja na njegovim knjigama: Samo za one, koji znaju njega čitati…etc. A ko je taj? To je onaj koji ima dušu, koji voli istinu i koji je prima gdje god je nađe. Huremagić je moderni pjesnički alhemičar. Alhemičar radi na transmutaciji metala, Huremagić na pjesničkoj transmutaciji svijeta. On ne prenebregava mogućnost da svog čitaoca i kritičara plodno ne obmane rezultatima svojih eksperimenata, koji ostaju samo njegovi. Njegovi jezički, kulturološki izumi, njegove pjesmotvorne kovanice u službi su jedne atmosfere pjesme, jednog moćnog i samosvojnog poetskog svijeta, nove magije, nove alhemije, u službi poezije, stavljene na uvid i na zadovoljstvo čovjekuSead Mahmutefendić.

 

Ramiz Huremagić by Nina Hadžić
Ramiz Huremagić by Nina Hadžić

 

Mogli bismo reći da je ovom zbirkom, što odjekuje i u samom naslovu Čekičanje vremena, Huremagić odlučio “disciplinirati” svoja lomljiva, varljiva i neuhvatljiva sjećanja, svojim Čekičem od pjesničkog jezika razbiti vremenski svedeno i stabilizirano te iščekičati nešto što bismo mogli nazvati Savršenim Prostorom, u kojem se kroz trenutke intenziteta razobličavaju i umnogostručavaju pjesnikova iskustva. Međutim tu nije posrijedi programsko discipliniranje sjećanja i misli u vidu njihovog modeliranja oštricom svakodnevnog jezika, kao najmoćnijeg alata za njihovo selektiranje, arhiviranje i cenzurisanje, ne bi li im se osigurao društveno prihvatljiv oblik, dok jezik proizvodi jednu užasavajuću, praznu Šutnju, koja je za pjesnika “dokaz pakla”, a doba u kojem živimo doba “dozrele paučine”, u kojem su “Strahovi vosak/ Sporadična vjerovanja/ Su indigovan život/ Od kojih se nikad/ Ne isplete mreža”. Prije bismo mogli reći da se radi o “vađenju” Jezika, koji “dok ga vade/ Na razrezani grkljan/ Ima još uvijek/ Aluziju na život”, o nuždi da “razbije kamen sa svog groba” jer je taj jezik Šutnje, jezik Današnjosti za njega grob. On nepokolebljivim udarcem malene čelične glave oslobađa Jezik koji ima aluziju na život, sladostrasno “liže kamenu prašinu” u koju se uljeva život iz puknutog nokta, a to nije jezik strahova i sporadičnih vjerovanja. To je uvijek svježi, vibrirajući, destabilizirajući jezik poezije, koji “ć” preliva u “č” i samo tako može da bude jer pjesnik sluti moć iskliznuća u jeziku i moć nezavršene pjesme. To je jezik oslobođenih, tekućih misli i sjećanja, jezik Tišine koji je jezik sponavanja i koji poput rendgenskih zraka vidi u utrobu bića, kroz sve taloge i okoštale slojeve, a Huremagić ga osluškuje “u prelazima bijele u crnu”, u “uzdahu koji stanuje iza zavjese od bijelih zuba, Elma Porobić.

 

 

cekicanje-vremena-1

 

Za Ramiza Huremagića tu-biti ne znači ništa drugo nego čekičati vrijeme, kad se od uobičajnog poretka stvari, putem jezičke kontemplacije, proizvodi stvarnost viša i jasnija nego ona koja se može razaznati u pukim dimenzijama sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. (Pod mlazom vrele vode / Rađa se novo sazviježđe / U imploziji zatomljene požude /Unutar abdominalne / Savršene crne rupe / Da samo hoće ostaviti / Taj miris crne bluze). To je ono sferno vrijeme lirske pjesme koje vremenu dà da ima vremena, to je trenutak zadržanog prostiranja u kojem se čovjekov život ne mjeri proticanjem vremena nego njegovim doživljajem. Huremagićeva poezija ne operira trenucima koji su prošli, koji su iščezli, već sa trajnim tragom onaga što je vrijeme ispostavilo prostoru stvarajući na taj način poetske slike koje odolijevaju svakoj vrsti prolaznosti. Kroz njegovu poeziju budućnost se čovjeku javlja istovremeno u mnoštvo oblika, podjednako dragih i podjednako (ne)mogućih, pa se i sama ideja onoga što dolazi pojavljuje kao plodonosnija od same budućnosti – više draži i izazova nalazimo u nadi nego u posjedovanju, više u snu nego u stvarnostiEdin Porobić.

 

///

 

Ramiz Huremagić rođen je u bihaćkoj bolnici u novembru 1972. godine. Živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju u Cardiffu u Velikoj Britaniji. Objavio je više stručnih radova iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa. Ko-autor scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, a koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. Radio je i na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu. Godine 2013. objavio je zbirku poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpasic kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija, časopisu Novi Izraz i web portalima www.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i www.tacno.net. Druga zbirka poezije Čekičanje vremenja – o trenutku objavljena je ove godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Izložba SUNITE FIŠIĆ u baru ARTHANA